Srbija

12.05.2016. 11:10

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Investitori žele da kupe ‘Galeniku’ ali iz stečaja

Srbija

12.05.2016. 11:10

Ima investitora zainteresovanih za kupovinu Galenike, ali bi svi da je kupe iz stečaja, kaže premijer Aleksandar Vučić. U Ministarstvu privrede ipak očekuju da do 27. maja – do kada je produžen rok za dostavljanje ponuda potencijalnih investitora, Galenika dobije strateškog partnera. Istekao je i novi rok za otkup privatizacione dokumentacije, a nadležni ne otkrivaju imena zainteresovanih. RTS saznaje da su sa tri kontinenta.

Ko će doneti lek Galenici za akutno stanje do konačne privatizacije znaće se do kraja maja. Strateškom partneru koji će morati da uloži najmanje sedam miliona evra i svoj menadžment, država nudi četvrtinu udela u kompaniji.

„Do 27. maja će biti svakako četiri potencijalna investitora, igraće odnosno trčaće u trci za strateško partnerstvo u Galenici“, kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Stevanović očekuje da će se proces privatizacije privesti kraju i da će biti uspešan.

„Napada državnih poverilaca u smislu stečaja ili blokade neće biti, a to ćemo u kontekstu privatizacije pokušati da zatražimo i od komercijalnih poverilaca i mislim da se ovaj proces ničim neće omesti“, kaže Stevanović. 

Posle tri kruga otpuštanja, strateškog partnera u Galenici čeka 1.400 radnika. Kažu da ne postoji višak zaposlenih već manjak posla, zato su im neophodni novi proizvodni programi.

„Mi radimo negde sa 70 odsto kapaciteta i nadamo se da sa ulaskom strateškog partnera možemo da radimo i punom parom, sa sto odsto kapaciteta“, kaže Zoran Pantić iz sindikata Nezavisnost-Galenika.

Sindikati su svesni problema zbog duga od čak 220 miliona evra i podsećaju da je sa nekadašnjom Vladom, Galenika pre osam godina napravila oprost dugova ali na sopstvenu štetu.

„Očekujemo da se Vlada ponese prema Galenici kao Galenika prema Vladi svojevremeno, kada je oprostila 143 miliona RFZZO-u“, kaže Nedeljko Pantić iz Samostalnog sindikata – Galenika.

Javnim pozivom strateško partnerstvo oročeno je na pet godina, uz novo poslovodstvo – Galenika bi trebalo da postane primamljiva velikim investitorima. Dobit od njene konačne privatizacije delio bi i strateški partner.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.