Srbija

13.05.2016. 11:47

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Siromaštvo, porast porodičnog nasilja i alkoholizam su problemi srpskih porodica

Srbija

13.05.2016. 11:47

Danas se obeležava međunarodni dan porodice. Siromaštvo, porast porodičnog nasilja i alkoholizam – samo su neki od problema današnjice sa kojima se suočava porodica u Srbiji. Prema poslednjem popisu, u Srbiji ima nešto više od dva miliona i 100 hiljada porodica. Oko milion i po ima decu, i to uglavnom jedno, odnosno dvoje dece.

Samo malobrojne se odlučuju za više dece i one su obično među najsiromašnijima. 

„Najvažnija podrška države je podrška u roditeljstvu. Mi za to imamo četiri savetovališta, ali naš narod nema naviku da im se obraća kada ima neku dilemu pa obično dolaze kada već postoji veći problem ili nasilje u porodici“, kaže Katlin Brašić iz UNICEF-a.

Prema njenim rečima pomoć je najpotrebnija porodicama sa članom koji ima smetnje u razvoju.

„Isto tako kada je reč o siromaštvu u porodici, ono je u direktnoj korelaciji sa nesrećom, ili da tako kažem, porodica koja nema za struju teško može da bude srećna. Međutim, samo povećanje sredstava ili para u jednoj porodici ne garantuje da će ona biti srećna“, navodi Brašićeva.

Inače, kako kaže Katlin Brašić, „lepo je što je u Srbiji jaka proširena porodica tako da mladi roditelji mogu da oslone na svoju najbližu rodbinu pogotovo bake i to u najrazličitijim situacijama.

„To nije karakteristično za zemlje razvijenog dela Evrope, pa se Srbija po tome ističe. Mi možemo slobodno reći da su bake najbolji srpski brend“, kaže Brašićeva.

Samo jaka i stabilna porodica, koja podrazumeva poverenje, poštovanje, razumevanje između roditelja i dece, najveći je oslonac za bezbrižno i zdravo odrastanje mališana.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.