Srbija

13.05.2016. 14:14

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Ovo je profil srpskog trejdera koji trguje akcijama, hartijama od vrednosti i robom preko ‘Sakso banke’

Srbija

13.05.2016. 14:14

Trgovanje akcijama, hartijama od vrednosti i različitim berzanskim robama za stanovnike razvijenih zemalja sveta odavno je uobičajena aktivnost i osnova brojnih biznisa. U Srbiji je zanimanje „trejder“ još uvek širem sloju stanovništva velika nepoznanica, a broj trejdera još uvek je relativno mali. Uprkos malom broju trejdera, može se govoriti i o profilu prosečnog srpskog investitora koji trguje preko Sakso banke.

Prosečni trejder Sakso banke u Srbiji je muškarac starosti između 35- 55 godina. Ulaže sredstva u rasponu od 50.000-100.000 EUR i to najviše u ugovore o finansiranju razlike (CFD) na akcije i indekse a zatim slede akcije i  trgovanje valutnim parovima, manji broj trejdera trguje terminskim ugovorima.

Ovaj iznos uloženih sredstava može se činiti kontradiktornim u odnosu na konstataciju da prosečan srpski trejder svakako nije sklon riziku.

Iako je skoro izvesno vlasnik fakultetske diplome i može se reći da razume tržište, ponekad mu je potrebna dodatna obuka ili savet. Međutim, njega krasi epitet svojevoljnog i teško ga je ubediti da uradi nešto što ne želi.

U Srbiji ima potencijala za poljoprivredne kompanije koje se bave skladištenjem koje bi koristile usluge Sakso banke radi zaštite od rizika njihove fizičke proizvodnje kukuruza, pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda. 

Uzevši u obzir da ekonomije razvijenih zemalja predstavljaju željeni pravac razvoja u Srbiji, ne iznenađuje previše rezultat do kog je došla analiza instrumenata kojima je prosečan srpski investitor trgovao u 2015 godini. To su, redom: Akcije 30 najboljih nemačkih kompanija, Akcije 500 top američkih kompanija po S&P indeksu, EUR/USD, Sirova američka nafta, Akcije 100 najboljih kompanija po NASDAQ indeksu, GBP/USD, AUD/USD i EUR/GBP.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. zašto ovakva stvar ne dobije veću medijsku pažnju!! Sramno, ko odlučuje, umesto naroda jedne republike, da POKLONI zemlju!!! Ovo je horor!
    Zašto ne samo na korišćenje? I Nakon pet, ponovo naša zemlja! Investicija će im se svakako isplatiti kroz profit!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.