Vesti iz sveta

24.02.2023. 16:07

Reuters

Autor: Nova ekonomija

BASF otpušta 2.600 radnika

Foto: Pixabay

Nemački proizvođač kemikalija BASF objavio je da će otpustiti 2.600 radnika kako bi smanjio troškove svog poslovanja.

Kako prenosi Rojters, zadnje tromesečje 2022. godine BASF, koji posluje i u Srbiji, zaključio je sa gubitkom.

Neto gubitak te kompanije, kako je saopšteno, u četvrtom tromjesečju iznosio je 4,8 milijardi evra. U istom razdoblju godine ranije poslovao je sa neto dobiti od 898 miliona evra.

Dobit pre kamata i poreza (EBIT) pre posebnih stavki, kako se naglašava, bila je u zadnjem prošlogodišnjem tromesečju manja za 69,6 odsto nego u istom razdoblju 2021, odnosno pala je na 373 miliona evra.

Prihod je smanjen za 2,3 odsto, na 19,3 milijarde evra, uglavnom zbog slabije prodaje, pokazuje izveštaj o poslovanju kompanije.

Kompanija je naglasila i vanredne prošlogodišnje troškove, od oko 6,3 milijarde evra, koji su uglavnom povezani s gubitkom od smanjenja vrednosti udela u kompaniji koja proizvodi gas i naftu Wintershall Dea.

Wintershall Dea izdvojio je iz svojih bilansa istraživanje i proizvodnju nafte i naftnih derivata u Rusiji, što je rezultiralo revalorizacijom tog dela poslovanja, objašnjavaju u BASF-u.

Kako se dodaje, izdvaja se i otpis u Wintershall Dea koji je u vezi sa transportom gasa u Europi, uključujući otpis udela u konzorcijumu Nord Stream (Severni tok) i finansiranje gasovoda Severni tok 2 koji je teško oštećen u eksplozijama u septembru prošle godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.