Svet

16.05.2016. 16:15

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Norvežani podnose tužbu protiv Folksvagena zbog lažiranja podataka

Svet

16.05.2016. 16:15

Norveški državni investicioni fond, najveći na svetu, tužiće nemački Folksvagen (VW) zbog skandala sa manipulacijama vrednostima izduvnih gasova.

Zbog toga je fond pretrpeo velike gubitke, piše britanski list Fajnenšel tajms.

„Naši advokati su nas obavestili da je ponašanje kompanije dovelo do pokretanja tužbe. Naša odgovornost, kao investitora, jeste da sačuvamo investicije fonda u Folksvagenu“, izjavio je za FT generalni direktor Norges benk investment menadžmenta Peter DŽonsen, koji je zadužen za upravljanje fondom, prenosi agencija Frans pres. 

Nemačka kompanija se već suočila sa nizom tužbi akcionara koji traže isplatu odštete posle sunovrata vrednosti VW-ovih akcija, ali i sa tužbama besnih vlasnika VW-ovih vozila. 

Folksvagenovo priznanje da je u 11 miliona dizel automobila širom sveta instalirao softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova izazvao je globalnih skandal, primoravši nemačku kompaniju da povuče ogroman broj vozila u svetu. 

Za pokrivanje troškova kazni, tužbi i opoziva, VW je ostavio po strani 16,2 milijarde evra, što je u 2015. godini prouzrokovalo prvi godišnji gubitak Folksvagena od 1993. godine, navodi AFP.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Mislim da je to dug i mukotrpan posao.Ja sam za kucu kupila fotokataliticki precisicvac vazduha i resila problem vazduha barem u svom domu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.