Srbija

17.05.2016. 12:51

B92

Autor: Nova Ekonomija

Šabić: Nije bilo povrede prava građana na zaštitu podataka u Obrenovcu

Srbija

17.05.2016. 12:51

Rodoljub Šabić, poverenik za zaštitu podataka o ličnosti utvrdio je da strani investitor kompanija „Mai Ta“ nije imala uvid u 55.000 zdravstvenih kartona građana Obrenovca.

Prvi čovek Obrenovca Miroslav Čučković je u izjavi Rodoljubu Šabiću rekao da je u zanosu govorio davanju zdravstvenih kartona na uvid kompaniji „Mei Ta“.

U saopštenju koje je objavljeno na sajtu Poverenika, navodi se da je on okončao postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u gradskoj opštini Obrenovac.

„Izričita izjava ‘onda su analizirali svih 55.000 zdravstvenih kartona’ s pravom je izazvala uznemirenje i reakcije javnosti. Ipak, u postupku nadzora, utvrđeno je da je izjava data neoprezno, odnosno neodgovorno, a da u stvarnosti nije došlo do povrede prava građana na zaštitu podataka o ličnosti“, navodi Poverenik Rodoljub Šabić. 

Takođe, navodi se da je u izjašnjenju datom na zahtev Poverenika, predsednik opštine Miroslav Čučković, pored ostalog izjavio je da se radi o rečima izrečenim u zanosu, kao i da mu je izuzetno žao što je izjava shvaćena na pogrešan način i istakao, pod moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću, da u konkretnom slučaju nikada nije došlo do obrade podataka o ličnosti bilo kog građanina Obrenovca. 

S tim u vezi, ovlašćena lica Poverenika izvršila su nadzor u Domu zdravlja Obrenovac. Nadzor je podrazumevao proveru svih relevantnih činjenica vezanih za mogućnost pristupa zdravstvenim kartonima kako papirnim, tako i elektronskim. 

„Zdravstveni kartoni se stavljaju na uvid isključivo na zahtev pacijenta ili njegovog punomoćnika uz obavezno posebno punomoćje overeno u sudu. U svakom konkretnom slučaju podnosi se pisani zahtev o čemu se vodi odgovarajuća evidencija, a podneti zahtev čuva u zdravstvenom kartonu pacijenta. U poslednja tri meseca nije fotokopiran, ni po zahtevu pacijenta ni po zahtevu trećeg lica, nijedan zdravstveni karton“, dodaje se u saopštenju. 

Pristup elektronskoj bazi podataka, odnosno elektronskom zdravstvenom kartonu pacijenta, vrši se samo od strane ordinirajućeg lekara i medicinske sestre, i to putem jedinstvenog korisničkog imena i lozinke za svakog od njih, a svaki pristup beleži se u log fajlovima. 

„Dom zdravlja Obrenovac je sa kompanijom Mei Ta imao kontakt u dva navrata. Kompaniji je, na njeno traženje, Dom dao podatke vezane za kapacitete hitne službe, broj vozila i tip, podatke o radnom vremenu, udaljenost od fabrike, ali ne i bilo kakve podatke o ličnosti. Domu se takođe, do sada, obratilo ukupno 18 građana, koji su u zahtevu za izdavanje opšteg zdravstvenog uverenja naveli kompaniju Mei Ta kao poslodavca, sa čijim zahtevima se postupalo u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju. 

Povodom svega, poverenik ocenjuje da bi bilo dobro i korisno da predsednik gradske opštine Obrenovac, povodom izjave koja je bila povod celog slučaja, uputi javno izvinjenje i građanima i zdravstvenim radnicima Obrenovca. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Pustite se mudrovanja. Ni sopstvene radnike nikada nismo štitili posle razbijanja Jugoslavije, samo smo pogoršavali uslove. Kompanije su privatne, postoje granice gde vlasnik može da prekoračuje granicu zbog koje bi mogao da zaglavi i zatvor, ali je to sve do radnika da li hoće ili neće da prijavi. Ja sam bio profesor, radio sam prekovremeno sa zadovoljstvom, ali postoje i radna mesta na kojima ljudi padaju od posla. Devojka u stanu pored mene odlazi na posao u 7 ujutro i vraća se u 8 ili 9 uveče. Kaže da ide iz kreveta na posao i vraća se u krevet, a kuhinju koristi samo da popije vodu. Ko o njoj brine? Sa druge strane ona pokušava da uštedi novac za kupovinu stana ili kuće, automobila, da jednom godišnje dočeka dan kada će otputovati na godišnji odmor. Objasnite radnicima gde su granice koje njihove poslovne gazde prelaze ne trepnuvši , a njima prepustite odluku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.