Svet

17.05.2016. 15:38

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Sakso banka: Nastavlja se trend porasta cene sirove nafte

Svet

17.05.2016. 15:38

Porast cene sirove nafte se nastavlja i nema sumnje da je nastavak u prekidu snabdevanja širom sveta koji smo nedavno imali priliku da vidimo u Kanadi i Nigeriji  uklonio dovoljne količine nafte sa tržišta na dnevnoj osnovi i da smo sada svedoci da su tržišta nafte mnogo bliže rebalansu, kaže u svojoj analizi Ole Hansen, direktor sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama u Sakso Banci.

Prema njegovim rečima, reakcija tržišta je bila da se približi ceni od 50 dolara za barel Brent i WTI nafte:

„Proizvođači pojačavaju aktivnosti na zaštiti od rizika sa WTI naftom. Videli smo to po podacima tokom prošle nedelje. Međutim sve ukupno hedž fondovi su zapravo prodavali naftu tokom skoka cena, ne verujući da ćemo u ovoj fazi stvarno ići sa mnogo višim cenama,  zato što je do ovoga došlo malo ranije nego što se očekivalo. Međutim očigledno je da kada uklonite milione barela nafte iz ponude na tržištu na dnevnoj osnovi to menja raspoloženje na tržištu“, objasnio je Ole Hansen.

Kako navodi, u bliskoj budućnosti ćemo se suočiti sa nivoom od USD 50/b. Takođe, svedoci ćemo biti da robne rezerve u SAD počinju da usporavaju sezonski  što se dešava u ovo doba godine, ali očigledno taj potez daje dodatnu podršku tržištu.

„U bliskoj budućnosti, očekujte USD 50/b za Brent i WTI naftu. Ovaj nedavni talas novih cena bi na kraju mogao da utiče na potencijalni rizik jer bi proizvođači sa višim troškovima mogli da povećaju proizvodnju. I to je verovatno jedan od razloga zašto je Goldman Saks u korekciji juče pomenuo neke od ovih faktora  i rekao da se skok cena verovatno desio prerano, što bi takođe moglo da dovede do veće proizvodnje, koja bi kasnije negde krajem 2016. i početkom 2017. godine proizvela povratak viška na tržištu“, naveo je Hansen i dodao da u bliskoj budućnosti možemo očekivati prekide u snabdevanju. 

Podrška tržištu će se nastaviti dokle god se ovi prekidi budu nastavili i dokle god bude postojala neizvesnost o tome koliko dugo će prekidi trajati, zaključuje analitičar Sakso banke. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Moguće je da će na najvećem broju reklamnog materijala biti štampan logo SNS-a, a na samo par desetina primeraka logo PIO fonda, da se nađe za pravdanje. Ovu šemu za SNS je 2012. godine radila firma Srbijaautoput preko jedne štamparije sa Karaburme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.