Svet

19.05.2016. 10:14

N1

Autor: Nova Ekonomija

Francuzi koji protestuju protiv novog zakona o radu zapalili policijski auto

Svet

19.05.2016. 10:14

Francuska se ne smiruje od štrajkova. Održan je protest policajaca i zabranjeni kontra-miting protivnika izmena Zakona o radu. Policajci su izašli na ulice zbog svakodnevnih napada zbog reformi propisa o radu, a na istom mestu okupili su se i kontramitingaši koji su, pre nego što su rasterani suzavcem, zapalili jedan policijski automobil.

U nastavku zabranjenih protesta građana i štrajkova javnih službi protiv reformi socijalističke vlade došlo je do novog sukoba u kome su zapaljena službena kola pariske policije. U tom trenutku u kolima je bio jedan policajac, koji je uspeo da pobegne.

„Ono što se danas dešava pokazuje dokle mogu stvari da odu daleko, pre nego što vlada odluči da se dezintegriše. Odobriti policiji štrajk je ludost po sebi“, rekao je jedna sindikalni lider.

Policajci u više od 60 francuskih gradova danas su umesto jednostane pauze za ručak tražili pravdu za sebe. Građani ih već dva meseca skoro svakodnevno napadaju protestujući protiv namera vlasti da kroz novi zakon omoguće lakše otpuštanje radnika.

„Okupili smo se ovde da generalno osudimo nasilje protiv policije u ovom osetljivom vremenu, koje prate razne vrste protesta“, rekao je Emanuel Kravelo iz policijskog sindikata.

Francuski predsednik Fransoa Oland juče je rekao da je više od 350 policajaca povređeno u sukobima sa protivnicima reformi radnog zakonodavstva, a 60 osoba je privedeno zbog napada na policiju.

A štrajk u koji su juče stupili radnici francuskih železnica izazvao je probleme u lokalnom i međugradskom železničkom saobraćaju. Na pitanje da li podržavaju štrajk, Francuzi pokazuju razumevanje.

„Sve ih razumem kad se bune: i policajce i konduktere“, poručio je jedan Parižanin.

Razumevanja nema samo Olandova socijalistička Vlada. Ona je čvrsto rešena da reforme sprovede i omogući poslodavcima da se rastosiljaju tereta stalno zaposlenih. Predsednički izbori naredne godine pokazaće šta građani misle o takvom shvatanju reformi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.