Svet

05.06.2016. 10:35

Beta/AP

Autor: Nova Ekonomija

Švajcarska: Referendum o bezuslovnom prihodu od 2.500 franaka

Svet

05.06.2016. 10:35

Švajcarci će danas na referendumu odlučiti da li žele da svi građani mesečno dobijaju stalni „bezuslovni osnovni prihod“ koji su ekonomisti procenili na po 2.500 franaka (2.254 evra), svakog meseca – i deca i stari, i svi ostali, radili ili ne.

Stručnjaci su ocenili da je taj iznos dovoljan da građanin „sastavi kraj s krajem u bogatoj Švajcarskoj“ gde je obavezno privatno zdravstveno osiguranje i gde su životni troškovi „nebu pod oblake“.

Kritičari upozoravaju da bi takva politika dovela do „eksplozije“ državnog budžeta.

Sama švajcarska vlada predlaže biračima da odbace taj predlog na referendumu, dok ankete govore da će se ionako glasati protiv u Švajcarskoj, poznatoj po slobodnoj tržišnoj politici, visokoj tehnologiji i kapitalističkom finansijskom sektoru.

Zagovornici insistiraju da je došlo vreme za uvođenje osnovnog mesečnog prihoda jer bespoštedne promene u privredi, kao što je rad robota umesto fabričkih radnika, čine radna mesta sve nesigurnijim. Oni kažu i da žele da ishod referenduma bude podsticaj u tom pravcu, a ne tek puka pobeda jedne ideje.

Ankete ukazuju da tu ideju podržava svega jedna četvrtina Švajcaraca.

Referendum se organizuje na osnovu 100.000 potpisa prikupljenih za predlog o održavanju glasanja.

Na referendumu se glasa i o još nekoliko pitanja, medju kojima su više novca za javne usluge i pojednostavljenje postupka za odobravanje azila.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. OVOLIKA POVREDA PRESUMPCIJE NEVINOSTI OD STRANE STAMPE GOVORI O LOSOJ ADVOKATURI U SRBIJI ADVOKATSKE TUZBE KOJE REZULTIRAJU FINANSIJSKIM ODSTETAMA U KORIST KLIJENATA CIJA JE PRESUMPCIJA NEVINOSTI POVREDJENA JE DJELOTVORNI NACIN EDUKACIJE STAMPE I OPCENITO JAVNOSTI U POSTIVANJU ZAKONITOSTI PRAVNA DRZAVA POSTACE JAKA AKO ADVOKATI PORADE NA SEBI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.