Srbija

06.06.2016. 09:33

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Jovanović: Ključno je imati plan za reformu sistema javnih nabavki

Srbija

06.06.2016. 09:33

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović rekao je za RTS da je sve spremno za otvaranje pregovaračkog poglavlja 5, koje se odnosi na javne nabavke.

Predrag Jovanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je još u februaru prošle godine Srbija dobila izveštaj Evropske komisije u kom je konstatovano da je sve spremno za otvaranje poglavlja pet i to bez preduslova.

„Na primer, Hrvatska, koja je poslednja pristupila Evropskoj uniji, imala je jedno merilo i trebalo je dve godine da ga ispuni. Ključno je da imamo jasan plan i strategiju na koji način ćemo izvršiti reformu sistema javnih nabavki“, naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, mnoge zemlje su se u reformi fokusirale na promene zakona, ali se, kaže, tim korakom ništa ne završava.

„Ništa bez jasnog efekta na praksu. Jako važni elementi, koji su ušli kao ciljni kriterijumi u kredit Svetske banke, jesu da li naručilac gleda da kupi nešto što je korisno, da li uzima ukupne troškove, kvalitet i ostale elemente“, napomenuo je Jovanović.

Kako je rekao, do sad je najniža cena bila kriterijum i smatralo se da je tako nabavka završena.

„Zapostavljano je da li je nešto ekonomično, a prava ekonomičnost podrazumeva sagledavanje ukupnih troškova“, zaključio je Jovanović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Mislim da treba ostaviti samo maternji jezik a sve ostale predmete ukinuti. Šalim se, naravno. Povećanje fonda časova nekog predmeta samo povećava vreme učenika provedeno u školi a ne i njihovo znanje. Ko tvrdi suprotno, nije nikad radio u obrazovanju. Dajte neki bolji predlog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.