Srbija

07.06.2016. 09:11

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Savić: Strukturne reforme ključne za privredni rast Srbije

Srbija

07.06.2016. 09:11

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić rekao je za RTS da su strukturne reforme ključne za privredni rast. Očekujemo da će ova i sledeća godina biti sa pozitivnim stopama rasta koji će nas definitivno vratiti u fazu oporavka, kaže Savić.

Delegacija MMF-a u Beograd dolazi krajem nedelje kada počinje njihova tehnička poseta, a zvanična u ponedeljak. Od početka godine rastu industrijska proizvodnja i izvoz, Evropska komisija je korigovala procenu rasta srpske privrede na više – na dva odsto, a Narodna banka na 2,5 odsto.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić rekao je da su osnove rasta postavljene pre dve godine kada je promenjen Zakon o radu i sredinom prošle godine su krenuli veoma pozitivni impulsi koji su preneti na ovu godinu.

„Mi sada imamo snažnu tendenciju oporavka privrede i očekujemo da će ova i sledeća godina biti sa pozitivnim stopama rasta koji će nas definitivno vratiti u fazu oporavka i vraćanja na pozitivne trendove“, rekao je Savić.

Prema njegovim rečima, ključno za rast su strukturne reforme. 

„Sa promenom Zakon o radu krenulo se u strukturne reforme. Mi sada ulazimo u drugu polovinu, drugo poluvreme realizacije programa sa MMF-om i tu fazu treba da obeležavaju strukturne reforme“, istakao je Savić.

Kaže da smo do sada imali reforme u delu makroekonomskih politika, monetarne i fisklane politike, fiskalne stabilizacije, povećavanja javnih prihoda, smanjivanje javnih rashoda – taj deo je sada uspostavljen i on se nalazi na održivom nivou.

„Sada je važno da u drugom poluvremenu dođe do promene u suštinskom tkivu privrede. Dakle, da počnemo da rešavamo problem impulsa koji treba da dobiju mala i srednja preduzeća koja treba da povuku rast s jedne strane i  s druge strane da definitivno zatvorimo crnu knjigu srpske privrede u kojoj se nalazi nekoliko preduzeća koja godinama predstavljaju veliki balast našem rastu“, rekao je Savić.   

Savić kaže da reforme uvek podrazumevaju otpore jer postoje neka stečena prava koja neko pokušava da zadržava. Sa druge strane, Savić kaže da treba da se razvija novi segment naše privrede – mala i srednja preduzeća, privatni sektor, nove kreativnen industrije koje treba da povuku naš rast i razvoj.

Često govorimo da su maline naš najvažniji izvozni proizvod – njihov izvoz je bio prošle godine 200 miliona evra. 

„Ove godine imamo razvoj potpuno novog sektora, a to su informaciono-komunikacione tehnologije čiji izvoz višestruko premašuje ove iznose o kojima govorimo“, kaže Savić.        

Govoreći o MMF-u, Savić kaže da imamo rast privredne aktivnosti koja se unapređuje i uspostavljenu održivu varijantu kod momnertarne i fiskalne politike. 

Prema njegovim rečima, strukturne reforme nisu samo otpuštanja već otvaranje novog prostora. 

„Mislim da će ova misija biti dobro završena ali ključno je da obezbedimo održivi rast i razvoj u ovoj i sledećim godinama“, zaključio je Savić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.