Svet

05.04.2023. 16:45

Euractiv

Autor: Nova ekonomija

Francuska planira nabavku municije za 16 milijardi evra do 2030.

Svet

05.04.2023. 16:45

Francuska planira da deo budžeta namenjenog za svoje oružane snage preusmeri na popunjavanje zaliha municije u narednih sedam godina, pokazuje nova verzija predloga Zakon o finansijama koji je vlada te države objavila u utorak.

U takozvanom Zakonu o vojnom programiranju, čija je nova verzija predstavljena u juče, izlistani su godišnji planovi budžeta za odbranu.

U poslednjoj verziji, francuska vlada predlaže da se 16 milijardi evra nameni za municiju u periodu 2024. do 2030. godine.

Ukupno, Francuska želi da potroši 413 milijardi evra na vojsku u narednih sedam godina, čime bi se godišnji budžet oružanih snaga te države do 2030. godine duplirao u odnosu na 2017. godinu.

Najava francuskih vlasti dolazi u vreme ruske invazije na Ukrajinu, koja je na sopstvenom primeru demonstrirala prednost velikihg zaliha municije.

Francuska je, prilikom sastavljanja budžeta, uzela u obzir „povratak međudržavnog sukoba na prag Evrope“ (rat u Ukrajini), naveo je ministar oružanih snaga Sebastien Lekornu u preambuli predloga zakona.

Koliko Srbija troši na opremanje vojske?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.