Svet

08.06.2016. 10:28

Express.hr

Autor: Nova Ekonomija

Bivši šef Barkliza prodavao bankarske informacije vodoinstalateru

Svet

08.06.2016. 10:28

Stivena Maklačija (58), bivšeg šefa bankarskog diva Barkliza, uhapsila je policija zbog optužbi da je prodavao tajne bankarske informacije vodoinstalateru.

Tužilaštvo SAD tereti ga da je Gariju Pusiju pomogao da zaradi 76.000 dolara, i to u zamenu za to što mu je ovaj besplatno preuredio kupatilo u kući, kao i to da su dobitak delili.

Čak sedam godina vodio je Maklači kancelariju britanskog bankarskog carstva na Menhetnu, a bizaran slučaj prevare i udruživanja u zločinačku organizaciju raspetljao se kad se vodoinstalater u tajnosti nagodio s tužilaštvom u zamenu za oslobađanje od optužbi ili za manju kaznu. Rojters navodi da su se dvojica upoznala 2013. kad su u istoj marini na Long Ajlendu u Njujorku parkirala svoje brodiće. 

Očigledno su se lepo sprijateljili, jer za kratko Maklači Pusiju javio za 10 udruživanja banke s manjim firmama, nakon čega je vodoinstalater ulagao novac uoči sklapanja poslova i rasta akcija. Deonice bi vrlo brzo, za samo nekoliko dana naglo skakale i tako se Pusi obogatio za 76.000 dolara. 

Deo tog novca u sportskoj torbi nosio je u gotovini Maklači koji je bio na izvoru najpoverljivijih poslovnih informacija. 

Kako to da je bankarski i finansijski tako moćna osoba poput šefa Barklizove kancelarije na Menhetnu dopustila da uskoči u tako sitno nameštanje poslova zasad nije poznato.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Savez zdravstvenih radnika, sindikati medicinskog i nemedicinskog osoblja i komore lekara i sestara se prave mrtvi…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.