Svet

12.06.2016. 21:47

Newsweek

Autor: Nova Ekonomija

Kompjuter po prvi put u istoriji postavio novu naučnu teoriju

Svet

12.06.2016. 21:47

Nakon tri dana predviđanja, simuliranja i procenjivanja, kompjuter je prvi put u istoriji samostalno postavio novu naučnu teoriju kojom je rešena vekovna misterija biologije.

Jedna od najvećih misterija biologije- kako se presečeni pljosnati crvi regenerišu u nove organizme – rešena je od strane kompjutera bez ljudske pomoći. To je prvi put u istoriji da je veštačka inteligencija samostalno postavila novu naučnu teoriju.

Naučnici sa Univerziteta u Merilendu programirali su kompjuter da nasumično predviđa kako će geni crva formirati mreže sposobne za regeneraciju, pre nego što da procenu predviđanja kroz simulaciju.

Nakon tri dana predviđanja, simuliranja i procenjivanja, kompjuter je postavio osnovnu genetsku mrežu koja objašnjava kako dolazi do regeneracije.

Studiju Danijela Loboa i Majkla Levina objavio je naučni magazin PLOS.

„To nije samo statistika i računanje. Smišljanje modela koji objašnjavaju prirodu jeste najkreativnija stvar u naučnom radu. To je srce i duša naučne delatnosti. Niko od nas ne bi uspeo da dođe do ovog rezultata, mi smo kao polje neuspešno to pokušavali više od veka“, rekao je Levin za Popular Mekaniks.

Iako je kompjuteru trebalo samo tri dana da postavi teoriju, naučnici su više od dve godine razvijali program.

„Ovaj problem i naš pristup su univerzalni. Mogu biti korišćeni na svemu gde postoje funkcionalne baze podataka, iako je mehanizam zasnovan na njima gotovo nedokučiv“, objašnjava Levin.

Lobo i Levin veruju da će rezultati omogućiti bolje razumevanje metastaze koja omogućava raku da se proširi kroz telo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. GRADJANI ,RADNICI,SINDIKATI EVROPSKIH DRZAVA NECE MOCI KRIVITI NIKAKVE POLITICARE I BIROKRATE ZA SVE GORE STANJE KOJE CE IH U BLIZOJ BUDUCNOSTI NAJVJEROVATNIJE ZADESITI. NIKAKVO SVRSTAVANJE U OVOM RATU NIJE RJESENJE ,VEC ZAHTJEV ZA MOMENTALNO ZAUSTAVLJANJE RATA I PREGOVORI.VIDJELI SMO DA DIONICARIMA VOJNOINDUSTRIJSKOG SEKTORA OVO ODGOVARA DA SE RAT NASTAVI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.