Svet

23.06.2016. 15:17

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Jakobsen: FOMC uništio i ono malo preostalog kredibiliteta

Svet

23.06.2016. 15:17

Savezni komitet za otvoreno tržište (The Federal Open Market Committee) je za manje od devet meseci uništio i ono malo kredibiliteta preostalog nakon obrta u vidu kvantitativnog popuštanja i programa koji su mu prethodili, kaže Stin Jakobsen, glavni ekonomista Sakso banke. 

Kako je naveo, u ime otvorenosti i pune uposlenosti, odluke FOMC o kamatnim stopama su bile prazne i predvidive. Čak je i odbijanje iz septembra 2015. koje je izazvalo poremećaje na tržištu, bilo očigledno za terminsko tržište Fed Fonda mesec dana unapred. 

Da bi se razumeo ovaj FOMC odbor, ne treba dići ruke od teksta o teoriji igre zato što ove pretpostavke zahtevaju inteligentnog, racionalnog posrednika. 

Nekoliko stotina godina ekonomske istorije i podsećanje na značaj prve reči u studijama o političkoj ekonomiji bi bile više od koristi.

„Siguran sam da bismo mogli da odredimo grupu centralnih bankara koji duboko poštuju ekonomsku lepotu zatvorenikove dileme, ili su barem odgledali film. Oni bi slavili glavni zaključak da ako neko mora da izrazi neslaganje oko globalnih pozajmica tad će uslediti večno prokletstvo i finansijska kriza. Početni oporavak u privredama bi se preokrenuo u deflatorne spirale, čak i ako bi prvi efekat bio usporavanje pogrešno alociranih finansijskih sredstava“, kaže Jakobsen.

Umesto toga, kaže on, bankari centralnih banaka su izabrali da u dosluhu rade na najvećoj prevari sa trgovanjem čiji je cilj manipulacija novčanih tokova putem perioda preostalog za naplatu obveznica sa obrazloženjem nastalim pre u političkoj nego u ekonomskoj računici.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.