Vladica Cvetković, akademik i profesor Rudarsko-geološkog fakulteta
Kada biste napisali knjigu, o čemu bi ona bila?
Od zamisli da napišem knjigu odvraća me osećaj da ni o jednoj temi mimo geonauka ne znam dovoljno. Zato svoje misli saopštavam u kratkoj formi, a svoju buduću knjigu vidim jedino kao zbirku društveno-angažovanih eseja priređenih od mojih novinskih tekstova i intervjua. U njima se bavim pitanjima poput: zašto u srpskom društvu postoji toliko snažan otpor prema prodoru znanja, odakle potiču naše kolektivne zablude i da li se (i kako) išta od toga može popraviti.
Knjiga ne bi bila nikakva sociološka studija, ali bi u njoj bilo delića društvene istine, koji bi mogli da posluže pri slaganju novog i boljeg mozaika građanske svesti u Srbiji.
Gde biste voleli da otputujete?
Retko maštam o putovanjima koja ne mogu da realizujem, uglavnom planiram izvodljivo. Uskoro idem na nekoliko dana u jedan veliki evropski grad, a glavni povod je premijera Hendlove opere Ariodante u kojoj će se u jednoj od vodećih uloga pojaviti i ćerka mog bliskog kolege. Eto, možda iz ove realnosti dođem i do nekog maštanja, recimo: bilo bi sjajno ispratiti sve nastupe naših umetnika u svetu – od Vankuvera do Adelejda.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Neke navike, koje se tiču ishrane i vežbanja, mogu da utiču pozitivno na zdravlje i smanje rizik od hroničnih bolesti, ali jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoj mozak jeste da se oslobodite n...
Iako provodimo otprilike trećinu života spavajući, san nam često izgleda kao nešto nedostižno - nešto čega nemamo dovoljno.Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD, jedan od tri Ameri...
Od Tsingtao piva u Kini do Peroni piva u Italiji, mnoge zemlje su razvile piva sa dugom tradicijom, a u isto vreme broj malih i mikropivara na međunarodnom nivou stalno raste. I dok se pivo najčešće konzumir...
Trendovi u hrani menjaju se neverovatnom brzinom - burgeri su poslednjih nekoliko godina veliki hit, ali uspon smeš "smash" burgera došao je preko noći. Pre manje od godinu dana, ovaj stil – burgeri sa širim...
NOVA EKONOMIJA
prtplatite se za čitanje premium sadržaja
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rsInforamcije koje imaju dodatnu vrednost
Koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste saglasni sa tim.Ok