Svet

30.06.2016. 13:39

Fonet

Autor: Nova Ekonomija

BREGZIT Članice EU koje imaju svoje valute će možda hitno uvesti evro

Svet

30.06.2016. 13:39

Posle odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, osam zemalja članica Unije koje imaju sopstvene valute možda će biti primorane da po hitnom postupku uvedu evro, objavio je britanski Dejli ekspres.

Tvrdi se da bi predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker veoma brzo mogao postaviti ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji, jer želi da sve članice EU budu povezane zajedničkom valutom i da se na taj način učvrsti monetarna unija.

Uprkos prozivkama, Junker nastavlja s pritiskom, što je u skladu s planom hitnog uvođenja evra u zemljama koje ga još ne koriste, piše Dejli ekspres.

Kako prenosi Index, i nemački Frankfurter algemajne cajtung takođe navodi da će se nakon Bregzita ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije.

Nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Evropske unije, dosadašnji evropski komesar za finansije, Britanac Lord Hil, podneo je ostavku, a na njegovo mesto je došao Valdis Dombrovskis, koji je već iskazivao čvrst stav o uvođenju evra u sve zemlje članice.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.