Svet

04.07.2016. 16:13

Beta/AFP

Autor: Nova Ekonomija

Stoltenberg: Sastanak saveta NATO i Rusije može biti forum za dijalog

Svet

04.07.2016. 16:13

NATO i Rusija trebalo bi da se ponovo sastanu posle samita NATO-a u Varšavi kako bi unapredili međusobni dijalog i izbegli vojne incidente, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Sastanak Saveta NATO-Rusija može da bude forum za dijalog i da doprinese predvidljivosti vojnih akcija u budućnosti, zbog toga sa Rusijom pregovaramo o njegovom organizovanju posle samita Alijanse“, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Na pitanje koje će teme biti na dnevnom redu sastanka, Stoltenberg je odgovorio da to još nije utvrđeno ali da će se svakako razgovarati o vojnim vežbama i pitanjima transparentnosti u cilju sprečavanja incidenata.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksej Meškov kazao je ranije danas novinarima u Moskvi da Rusija „ne isključuje mogućnost“ sastanka Saveta NATO-Rusija posle samita Alijanse koji će se održati u Varšavi 8. i 9. jula.

On je naveo da su u toku međusobne konsultacije o datumu održavanja i dnevnom redu sastanka i da će do njega najverovatnije doći „ubrzo“ posle samita NATO-a.

Poslednji sastanak Saveta NATO-Rusija održan je 20. aprila, posle skoro dve godine pauze, nakon čega su ruski ambasador u Savetu Aleksandar Gruško i predstavnici članica NATO-a obnovili dijalog.

Na samitu šefova država i vlada zemalja NATO-a u Varšavi, glavna tema biće pojačanje vojnog prisustva Alijanse u istočnoj Evropi, koje je počelo još 2014. godine zbog opasnosti od navodne ruske agresije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.