Cake news Vesti Vesti iz zemlje

24.05.2023. 11:24

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Tužilaštvo odbacilo prijavu RGZ-a protiv svojih zaposlenih nakon „pada“ katastra

Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal zaključilo je da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv troje zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), protiv kojih je matična organizacija podnela prijave nakon hakerskih napada u septembru 2022. godine.

Nakon ovog incidenta, zbog kog su servisi katastra danima bili nedostupni, RGZ je saopštio da je suspendovao troje zaposlenih zbog sumnje da su učestvovali u „padu“ zemljišnih knjiga.

U odgovoru Novoj ekonomiji, Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal navelo je da je predmet bio formiran 15. septembra prošle godine, a da se „iz krivične prijave zaključuje da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv prijavljenih, za bilo koje delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

„(Prijava je podneta) zbog krivičnog dela Računarska sabotaža iz člana 299. Krivičnog zakonika i Neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka iz člana 302. Krivičnog zakonika… (Arhivirana) je 9. decembra prošle godine“, navodi se u odgovoru odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

BLOKIRANI KATASTAR PLAŠI INVESTITORE

Od hakerskog napada na katastar nepokretnosti prošlo je gotovo godinu dana i u toku je predistražni postupak koji se vodi u Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, dodaje se u odgovoru dostavljenom Novoj ekonomiji.

Katastar nepokretnosti zabranio zaposlenima da komunikaciraju s građanima

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.