Vesti iz zemlje

01.06.2023. 08:18

Autor: Katarina Baletić

U školama održana proba državne mature, uvođenje tek 2026.

skola i sveska Foto: Pexels

U svim srednjim školama danas je održana proba ispita državne mature, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Predlog Ministarstva je da se implementacija ovog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se ona umesto u junu 2024, polaže u junu 2026. godine. 

Probom mature Ministarstvo proverava svaki organizacioni segment procesa državne mature od štampanja tesotva, njihovog pakovanja u sigurnosne kese, distribucije, rešavanja testova, kontrole, skeniranja u 17 centara, softverskog pregladanja, do mogućnosti elektonskog podnošenja prigovora na rezultatae pregledanja testova, navodi se u saoštenju.

Ministarstvo testria i novi informacioni sistem i portal Moja matura, putem koga će se u budućnosti vršiti prijava učenika srednjih škola za državnu maturu, postavljati e-vežbaonice i materijala za pripremu mature, kao i informisanje kandidata o uslovima upisa na fakultete i upisnim kvotama.

Na portalu Moja matura omogućen je i uvid u rezultate današnjeg testa, a tamo će biit objavljeni i preliminarni rezultati 5. juna.

Podsetimo, učenici su upozoravali da postoji još mnogo nejasnoća u vezi sa državnom maturom, a jedno od najnovijih pitanja je kako će i sam test izgledati i koliko će imati otvorenih i zatvornih pitanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.