Vesti iz sveta

08.06.2023. 09:11

Vijesti

Autor: Čedomir Savković

Crnogorski PIO fond postao održiv nakon preko 40 godina

Izjednačila se naplata doprinosa i suma potrebna za penzije...

Crna Gora Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Suma neophodna za isplatu penzija u Crnoj Gori se izjednačila sa naplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, što znači da je prvi put od 80-ih godina prošlog veka crnogorski Fond penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) postao održiv.

Kako prenose podgoričke Vijesti, u aprilu je naplata doprinosa iznosila 43,5 miliona evra, dok je za isplatu penzija bilo potrebno 43,6 miliona.

U maju je od doprinosa naplaćeno 42 miliona evra.

Pre deset godina, u 2013. godini, 58 odsto novca potrebnog za isplatu penzija obezbeđivano je od naplate doprinosa, a u 2019. godini 78 osto.

Država je nedostajući deo novca ranije nadoknađivala Fondu PIO iz drugih budžetskih prihoda.

Država eventualni višak doprinosa od penzijskog osiguranja ne može koristiti ni za kakve druge namene osim za isplatu penzija.

Vlada Crne Gore i Fond PIO narednih dana treba da donesu odluku o redovnom usklađivanju penzija na osnovu rasta zarada i inflacije u prva četiri meseca ove godine, što bi značilo rast penzija od oko 5,5 odsto.

Crna Gora najviše duguje stranim kreditorima

Prosečna penzija u Crnoj Gori sada iznosi 374 evra i sa ovim povećanjem bila bi veća oko 30 evra. To povećanje penzije bi uvećalo rashode Fonda PIO oko 3,4 miliona evra mesečno.

Naplata doprinosa počela je značajno da raste tokom prošle godine, a rast je nastavljen i u ovoj. Od početka godine do kraja maja od doprinosa za penzijsko osiguranje naplaćeno je 177 miliona evra ili 50 miliona više negu u istom periodu prošle godine, a za 30 miliona više u odnosu na plan budžeta za ovu godinu.

Na rast naplate doprinosa uticali su povećanje zarada i broja zaposlenih, kao i smanjenje sive ekonomije u oblasti rada i isplate zarada.

Broj zaposlenih na kraju aprila iznosio je, prema podacima Uprave za statistiku Monstat, 238.000 i 21.000 je veći nego u istom mesecu prošle godine, a 30.000 veći u odnosu na april 2019. godine.

Prosečna neto zarada u aprilu je iznosila 786 evra i 79 evra je veća nego prošle godine, a 275 evra veća u odnosu na isti mesec 2019. godine.

U letnjim mesecima u Crnoj Gori se povećava broj radnika zbog sezone, pa se može očekivati i nastavak trenda povećanja prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.