Svet

23.07.2016. 09:16

N1

Autor: Nova Ekonomija

Napad u tržnom centru u Minhenu izvršio osamnaestogodišnji Iranac

Svet

23.07.2016. 09:16

Na konferenciji za novinare održanoj danas u ranim jutarnjim časovima šef minhenske policije Hubertus Andra saopštio je da je osumnjičeni za napad u tržnom centru osamnaestogodišnji Iranac koji je oko dve godine živeo u Minhenu. Trenutno je u bolnici 16 osoba i od njih su tri u kritičnom stanju od povreda zadobijenih u pucnjavi.

Andra je kazao da među povređenim ima i dece i da među žrtvama ima mladih i adolescenata.

Policija je saopštila da osumnjičeni Iranac imao dvojno, nemačko i iransko državljanstvo. Andra nije želeo da otkrije identitet napadača.

Iako su prve informacije govorile o više napadača, kasnije je potvrđeno da je osumnjičeni, čije je beživotno telo nađeno u blizini tržnog centra u petak kasno uveče, jedini napadač.

„Pronašli smo muškarca, koji je po sadašnjim informacijama i svedočenjima, te snimcima CCTV kamera osumnjičen za napad“, kazao je Andra.

Do sada nije bio poznat policiji i bezbednosnim organima. Nema indikacija da je bio deo terorističke organizacije, ali to je predmet istrage. Nejasni su motivi napadača i za sada nema informacija da je imao pomagače.

Prema rečima šefa minhenske policije, osumnjičeni je počeo da puca u Mekdonaldsovom restoranu koji se nalazi u neposrednoj blizini tržnog centra, a potom je prešao u centar i nastavio s pucanjem i tu je došlo do žrtava. Potom je osumnjičeni pokušao da pobegne, i policija je pucala na njega.

On je uspeo da umakne policiji, da bi potom njegovo beživotno telo bilo nađeno u blizini tržnog centra. U poteri je učestvovalo oko 2.300 policajaca, zajedno sa specijalnim snagama savezne policije.

Prema prvim rezultatima, osumnjičeni je nosio pištolj. Nema indicija da je nosio ikakvo oružje s dugom cevi. Nosio je sa sobom nekoliko magacina s mecima.

Upitan o izveštajima da je napadač uzvikivao: „Ja sam Nemac“ dok je pucao, Andra je kazao da policija nije u stanju da potvrdi te navode, ali ni da ih odbaci i apelovao na građane da policiji dostave video snimke za analizu.

Javni prevoz u Minhenu je bio suspendovan zbog stalnih dojava o pucnjavi u centru grada, ali se vraća na uobičajen režim od subote u četiri ujutro. Policija smatra da je prošla neposredna opasnost po građane.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.