Srbija

15.06.2023. 17:31

Autor: Katarina Pantelić

Falk Ist: Kompanija na korak od odluke da zatvori fabriku i ode

Foto: Pixabay

Srbija

15.06.2023. 17:31

Kompanija Falk Ist (Falc East) iz Knjaževca saopštila je danas da je menadžment kompanije „na korak od odluke“ da zatvori svoju fabriku dečje obuće i izmesti poslovanje, usled protesta radnika koji se dešavaju proteklih nedelja. 

„Preduzeće zbog štrajka dnevno trpi ogromne gubitke već pola meseca. Menadžment je na korak od odluke da zatvori ovu najpoznatiju fabriku dečje obuće na svetu i poslovanje izmesti nakon gotovo 20 godina poslovanja u Srbiji“, dodaje se u saopštenju.

Sindikat Sloga juče je saopštio da je u knjaževačkoj fabrici počela „radikalizacija štrajka“, kako bi se sprečilo odnošenje repromaterijala i proizvodnih mašina u drugi pogon kompanije, koji se nalazi u Rumi.  

Kao jednu od potencijalnih posledica svog odlaska, u Falk Istu navode 1.500 otkaza zbog kojih bi „svi (bili) na gubitku“.

„(…) I radnici, i preduzeće, podizvođači u Srbiji, lokalna samouprava, na više načina cela država“, naveli su iz preduzeća.

Kako je navedeno, danas je deo zaposlenih ovog preduzeća, u kom je od 2. juna sindikat „Sloga“ pokrenuo štrajk, „tokom radnog vremena nasilnički ušao u krug fabrike, proizvodne pogone i poslovne prostorije uprave preduzeća“ i „ometao rad zaposlenih koji su bili na radnim mestima i koji ne učestvuju u štrajku“.

„Kako je došlo do narušavanja javnog reda i mira, ometanja slobode kretanja, prekidanja poslovnog procesa, nasilničkog ponašanja, vređanja zaposlenih koji su bili na svojim radnim mestima, obaveštena je policija“, navodi se u saopštenju.

Radnici Falk Ista su početkom meseca započeli štrajk i tražili povećanje zarade za deset odsto, stimulacije sa 2.000 dinara na 5.000 dinara i toplog obroka sa 150 na 200 dinara.

„Rukovodstvo fabrike ponudilo je 9. juna povećanje zarada od pet odsto odmah i još pet ili više odsto kada država odredi novu minimalnu cenu rada. Ponuđeno je i povećanje naknade za prisutnost na poslu prihvaćeno sa postojećih 2.000 na 3.500 dinara odmah, a do traženog iznosa od 5.000 dinara ako se sezona završi do planiranog roka. Takođe, oovećanje cene toplog obroka na 200 dinara je prihvaćeno“ navodi se u saopštenju fabrike.

Naveli su i da štrajkački odbor njihovu ponudu nije prihvatio.

Takođe iz Falk Ista su naveli da su „netačni navodi da zaposleni primaju minimalne zarade“.

„Nijedan zaposleni ne prima minimalac. Od 1.265 zaposlenih, samo 145 prima najnižu zaradu, koja je viša od propisanog minimuma. Minimalni iznos zarade u Srbiji po radnom satu za 2023. godinu je 230 dinara“, podsetili su iz fabrike.

Kako su istakli, najniža neto zarada isplaćena u maju u preduzeću Falk Iast u Srbiji je bila 48.835,72 dinara za 184 radna sata, što je 265,41 dinara po satu.

Takođe, podsetili su i da nikada u dvadesetogodišnjoj istoriji poslovanja u Srbiji, fabrika nije kasnila sa platama i davanjima, kao i da je „radnicima plaćen svaki sat prekovremenog rada“.

„Tokom svih prethodnih godina, preduzeće je investiralo ogromna sredstva u razvoj proizvodnih kapaciteta, finansiralo je proizvodnju unapred, isplaćivalo sve plate i obaveze bez dana zakašnenja. Preduzeće veći deo proizvodnje izvozi na inostrana tržišta“, navodi se u saopštenju.

Falk Ist deo je italijanske grupacije FALC i posluje u Knjaževcu od 2004. godine, kada je direktnom investicijom i „bez državnih subvencija“ ponovo pokrenuta proizvodnja nekadašnje fabrike obuće LEDA.

Pored 1.000 zaposlenih u Knjaževcu, još 260 ljudi radi u ogranku preduzeća u Rumi.

Pogon u Rumi je nekada bio deo fabrike za proizvodnju obuće Fruška Gora i sa 300 zaposlenih je integrisan u Falk Ist.

Radnici fabrike su prvi put protestovali 2017. godine, a posle štrajka upozorenja 600 radnika, počeli su pregovori i potpisan je kolektivni ugovor.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(9)

  1. Rok za podnosenje prijave protiv medija koji sire neistine je 6 meseci…zato kad zavrsimo strajk ocekujte grupnu tuzbu svih nas!Pozdrav iz Knjazevca i strajkaca sa parkinga!

  2. Neka vrate subvencije, plate sve sto su dobili besplatno od drzave, izmire poreze na dobit, carine i ostale benefite koje su uzivali pa neka idu u vrazju mater.

    1. Ovaj Nebojsa ograničen …vidis li cene rada 150topli obrok….jedi ti ceo dan za 150 din. Slepacka drzava sa ovakvim ljudima. Nemacl strajk radnika ispostuje,ovde narod mesto da je slozan….vecina zlo….zato nas i bombarduju,kad vide medjusobno koliko smo ograniceni
      Nebojsa stidi se

  3. „Takođe, podsetili su i da nikada u dvadesetogodišnjoj istoriji poslovanja u Srbiji, fabrika nije kasnila sa platama i davanjima, kao i da je „radnicima plaćen svaki sat prekovremenog rada“.

    „Tokom svih prethodnih godina, preduzeće je investiralo ogromna sredstva u razvoj proizvodnih kapaciteta, finansiralo je proizvodnju unapred, isplaćivalo sve plate i obaveze bez dana zakašnenja. Preduzeće veći deo proizvodnje izvozi na inostrana tržišta“, navodi se u saopštenju“
    Pa sve ovo navedeno se podrazumeva! Da fabrika ulozi u buducu proizvodnju, da investira u pogone i masine-ili su mozda radnici trebali da to urade?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.