Srbija

19.06.2023. 16:03

Autor: Dimitrije Gašić

Bašta Fest pokreće balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju i u Višegradu

Filmska traka Foto: Unsplash

Srbija

19.06.2023. 16:03

Festival filmskog stvaralaštva Bašta fest, nakon pokretanja Balkanske mreže kratkog filma za edukaciju, najavila je širenje projekta, pa se od ove godine uključuje i Višegrad pod nazivom Balkan X Višegrad short film network. Kako kažu iz te organizacije, ova mreža će doprineti promociji kratkog filma u regionu i pomoći kroz dodatnu edukaciju mladim filmskim stvaraocima.

Svi partneri okupljeni su oko istih ciljeva – rada na decentralizaciji kulture, osvešćivanju značaja kratkog filma kao umetničke forme, umrežavanju, osnaživanju i prezentovanju mladih talenata. Kroz niz aktivnosti će zajedno raditi na ovim ciljevima, a prvi i trenutno najveći projekat je proširenje edukativnog programa za mlade filmske autore.

Učesnici ovogodišnjeg niza radionica su projekti za kratke igrane filmove “Smrt, more, plave boje” (reditelja Milutina Miloševića), “Preko praga” (rediteljke Tare Gajović), “Nepredviđene okolnosti proistekle iz načina igranja” (rediteljke Olje Pokrajac), “Sve naša putovanja” (reditelja Gorana Kaluđerovića) i “Koledari” (reditelja Filip Lafazanovskog).

Deset učesnika će na prvoj radionici BAŠTA PITCH u okviru Bašta Festa raditi na prezentaciji svojih projekata sa mentorima, producentom Milanom Stojanovićem i rediteljem Raškom Miljkovićem, kao i gostujućim mentorima Lukašom Terenom, direktorom fotografije iz Slovačke i Pavelom Kosunom, producentom iz Poljske. Najbolja prezentacija projekta biće izabrana poslednjeg dana festivala i proglašena na zatvaranju.

Projekat pod nazivom „Balkan short film network“ realizuje Bašta fest u saradnji sa partnerima iz zemalja regiona kao što su Drim Short Film Festival iz Severne Makedonije i Seanema Film Festival iz Crne Gore.

 

Jovan Jelisavčić: Bašta fest je podvig koji traje i brend Bajine Bašte

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.