Prodaja krivotvorene robe u Srbiji

Na pijaci lepe etikete

Tržišna inspekcija je ove godine oduzela ukupno 59.150 komada razne robe: odeća, obuća, sportska oprema, torbe, naočare, piće, čokolada. Uglavnom, najveći broj je oduzetih tekstilnih proizvoda i galanterije (tašne, novčanici), ali u periodu od 1. janura do 30. aprila ove godine najviše je oduzeto ulja za dvotaktne motore,  44.630 pakovanja (od 100 ml)Roba na buvljim pijacama širom Srbije i u iznajmljenim stanovima za prodaju, takozvanim "fashion rooms”, sa prilepljenom etiketom ili žigom, protkana je kriminalnom mrežom, od proizvodnje, preko uvoza do prodaje. I to nije nepoznato, ali zabrinjavaju podaci o obimu zaplenjene robe, kao i ekonomske posledice zbog krivotvorenih proizvoda. Država najviše gubi zbog neplaćanja poreza, a nelojalna konkurencija ugrožava preduzeća koja legalno posluju, dok potrošači koji gledaju da što jeftinije pazare, kupuju robu neproverenog kvaliteta.

U Srbiji, kao i u drugim zemljama u kojima je prisutan kriminal u oblasti intelektualne svojine, postoji opasnost  da zemlja bude preplavljena „privredom koju vodi podzemlje". Zbog obima i kvaliteta krivotvorene i piratske robe dostupne u Srbiji, nema sumnje da organizovani kriminal stoji iza te proizvodnje, uvoza i distribucije u veleprodaji. I to je doslovno zaključak studije koja je urađena u okviru Tvining projekta EU "Sprovođenje prava intelektualne svojine”.

Podaci državnih organa neporecivo govore o velikom obimu robe sumnjivog porekla. Uprava carina je prošle godine zadržala 672.168 artikala zbog sumnje da se radi o povredi prava intelektualne svojine, uključujući 162.347 delova za mobilne telefone i 106.433 igračke. Tokom istog perioda, Tržišna inspekcija je zaplenila 222.461 proizvod, uključujući 173.277 boca alkoholnih pića i 5.030 proizvoda za negu tela, dok je Direkcija policije zaplenila 12.486 artikala, među kojima 7.232 optička diska, navodi se u studiji. Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, najveći je broj oduzetih tekstilnih proizvoda i galanterije (torbe, tašne, naočare,  novčanici).

Ali prema poslednjim podacima, u periodu od 1. januara do 30. aprila ove godine, najviše je oduzeto ulja za dvotaktne motore, kažu za "Novu ekonomiju" u Ministarstvu. Tržišna inspekcija, međutim, nema podatak o ukupnoj vrednosti krivotvorene robe u Srbiji. Na globalnom nivou, kako se ističe u studiji, pozivajući se na izveštaj Međunarodne trgovinske komore, globalna vrednost krivotvorenja i piraterije u 2015. godini mogla bi dostići do sada najveću vrednost od 1,7 biliona američkih dolara.


Softveri bez licence


Većina robe koja se prodaje na pijacama širom Srbije je identična, što ukazuje na povezanost izvora i distribucionih kanala, navodi se u studiji. Pogotovo na velikim pijacama u Subotici, Pančevu i Novom Pazaru, gde se sumnja da roba koja se prodaje uglavnom predstavlja povredu prava intelektualne svojine. Obim robe u ponudi na ovim pijacama je toliki da se navedene pijace mogu smatrati ne samo maloprodajnim lokacijama, već i distributerima za potrebe veleprodaje. Kako navode autori studije, stiče se utisak da se obim krivotvorene i piratske robe na drugim pijacama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu smanjio na ispod 10 odsto raspoloživih zaliha, zahvaljujući povećanju aktivnosti na sprovođenju prava intelektualne svojine.Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetprvom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara