Iskustvo vojvođanskih preduzetnika

Zarade ima, a luksuza nema

Kako posluju oni koji su ideju pretvorili u realnost, razgovarali smo sa preduzetnicima u vojvođanskim gradovima i selima. Svako ima svoje iskustvo, ali neka pravila važe za sve U vojvođanskim opštinama svuda je isto: veliki broj nezaposlenih, male plate u privatnom sektoru, nedovoljno domaćih i stranih investicija, sa izuzetkom Bačke Palanke u kojoj posluju mnoge velike kompanije pa je životni standard bolji nego u drugim lokalnim samoupravama. Jedini izlaz iz depresivnog privrednog okruženja je proizvodnja i otvaranje novih preduzeća i fabrika. Posebno se poslednjih godina ističu mogućnosti za proizvodnju hrane, a gde drugo ima potencijala, ako nema na vojvođanskim njivama. Naročito je danas na ceni proizvodnja organske hrane koja je postala trend u svetu.
 
Da bi se smanjila nezaposlenost i pokrenuo privredni razvoj, potrebno je da se otvaraju fabrike, farme ili pokreće više porodičnih biznisa i gazdinstava. Statistika kaže da mnogi koji pokrenu svoj posao naprave neku grešku u preduzetničkim koracima, jer od 10 novoosnovanih firmi, samo jedna opstane na tržištu. Ipak, postoji osnovno pravilo - da bi se posao razvijao, potrebni su znanje i stručnost (obrazovanje u nekoj oblasti, mada ima primera samoukih preduzetnika), mnogo rada i odricanja. Uz sve to, potrebne su godine da bi biznis postao rentabilan, pa tek onda profitabilan. Nema uspeha na brzinu - pa i Del Boy je dao sebi rok od godinu dana da se obogati, čuvenom rečenicom: "Sledeće godine u ovo doba postaću milioner”. 


Prvi koraci


Sve počinje od ideje koju je potrebno razraditi i osmisliti plan kako će se realizovati da bi firma opstala na tržištu, naročito ako je u određenoj industriji prisutna jaka konkurencija. Sledeće je, podrazumeva se, početni kapital, jer mnogi će reći da se bez novca ne može početi ni jedan jedini posao. Ipak, ta tvrdnja nije sasvim nepobitna jer ima primera, doduše ekstremnih slučajeva, da su mladi ljudi iz Novog Sada počeli bez novca da razvijaju video-igrice i postali prepoznatljivi po tome. Za tako nešto je potreban veliki entuzijazam. 
U poslednje vreme, u Novom Sadu je primetan trend osnivanja IT firmi. Novosađanin Saša Zeković je početkom 2012. godine imao dve opcije: da čeka na posao, a morao bi da se načeka, kako kaže, jer nije imao veze, ili da počne samostalno da radi. Pošto je završio srednju Elektrotehničku školu (smer računari) a potom i Ekonomski fakultet, imao je solidnu podlogu da započne sa poslom izrade internet-prezentacija za poslovne korisnike. I to je inicijalno bila ideja tokom osnivanja, kako on kaže, da bi se firma kasnije počela baviti razvojem internet i mobilnih aplikacija. Nastavak teksta možete pročitati u dvadesetšestom broju štampanog izdanja časopisa "Nova Ekonomija"

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.