2020

01.03.2021. 13:55

Elixir Grupa

Autor: Nova Ekonomija

Elixir Group – Održivost i odgovornost za budućnost

U godini globalne pandemije virusa korona, uspeli smo da sačuvamo zdravlje zaposlenih i radna mesta, potvrđujući odgovornost i solidarnost i prema zajednici. Elixir Group bio je deo velike akcije nabavke respiratora i zaštitne opreme za med...

Elixir Grupa

2020

01.03.2021. 13:55

U godini globalne pandemije virusa korona, uspeli smo da sačuvamo zdravlje zaposlenih i radna mesta, potvrđujući odgovornost i solidarnost i prema zajednici. Elixir Group bio je deo velike akcije nabavke respiratora i zaštitne opreme za medicinske radnike, čime smo želeli da doprinesemo stabilnosti zdravstvenog sistema  

      Svoju viziju da oplemenjujemo svet kroz prirodu koja raste, na opštu dobrobit zajednice i uspeh svakog pojedinca, poslovni sistem Elixir Group duže od dve decenije živi u sredinama u kojima poslujemo. Partner smo institucijama i nevladinom sektoru, prijatelj i komšija zajednici, jer smo uvereni da samo zajedničkim delovanjem, uz prepoznavanje realnih potreba, aktivizam i entuzijazam svih, možemo zajedno rasti. 

     I pre nego što postaje deo zakonskog okvira, društvena odgovornost mora biti deo naše svesti o pripadnosti zajednici i obaveza da delimo sve izazove sa kojim se suočava okruženje. Osim globalnih izazova, kojima svedočimo, svaki je dan novo otvoreno polje za rad i delovanje na svakom mestu na kom stvaramo i živimo . 

Odgovorno planiramo, proizvodimo i rastemo 

      Poslovni sistem Elixir Group danas zapošljava 1.500 radnika, proizvodeći mineralna đubriva i fosfornu kiselinu na lokacijama u Šapcu i Prahovu, nadomak Negotina. 

 „Tradicija nije obožavanje pepela, već održavanje vatre“ 

                                                                                          G. Mahler

      Elixir Group je 2011. privatizovao nekadašnju šabačku Fabriku mineralnih đubriva „Zorka“, koja je nastala još 1938. godine, a 2012. pokrenuo je proces revitalizacije pogona giganta hemijske industrije bivše Jugoslavije – Industriju hemijskih proizvoda „Prahovo“, nastalu 1960. godine. 

      Na ovaj način očuvane su decenije kontinuiteta hemijske industrije, a proizvodni proces modernizovan, uz poštovanje savremenih svetskih trendova u ovoj oblasti.

      Odgovorno planiramo, proizvodimo i rastemo, usvajajući nova znanja i veštine. Stvaramo novu vrednost, gradimo partnerstva kroz poverenje i zajedno ostvarujemo pobede ! 

Odgovor u doba krize: ODGOVORNOST I SOLIDARNOST 

      U godini globalne pandemije virusa korona, uspeli smo da sačuvamo zdravlje zaposlenih i radna mesta, potvrđujući odgovornost i solidarnost i prema zajednici. Elixir Group je bio deo velike akcije nabavke respiratora i zaštitne opreme za medicinske radnike, čime smo želeli da doprinesemo stabilnosti zdravstvenog sistema.  

       U ovoj godini nastavili smo i dugogodišnju uspešnu saradnju sa zdravstvenim ustanovama u Negotinu i Šapcu i odgovorili na potrebe Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ i Zdravstvenog centra Negotin. Polazeći od osnovnog postulata da naši sugrađani najbolje prepoznaju svoje potrebe, Elixir je nabavio neophodnu opremu za Službu opšte hirurgije i sredstva za sanaciju Službe fizikalne medicine u ZC u Negotinu, kao i potrebnu zaštitnu opremu tokom covid krize za šabačku bolnicu.  

        Podrška unapređenju kvaliteta zdravstvene usluge je kontinuirana, jer smatramo da je među osnovnim ljudskim pravima i pravo na dostupnu i bezbednu zdravstvenu zaštitu i očuvanje zdravlja . 

Cirkularna ekonomija – odgovor za budućnost

        Cirkularna ekonomija je sve prisutnija tema i u našoj zemlji, kako zbog realnih potreba za održivim razvojem, tako i zbog primene svih standarda koje podrazumeva Poglavlje 27 u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom. Cirkularna ekonomija predstavlja novi poslovni model koji predviđa maksimalnu optimizaciju privrednih procesa, uz ponovno iskorišćenje raspoloživih sirovinskih i energetskih resursa iz otpadnih tokova, racionalno korišćenje energije i prirodnih resursa, uštedu u vremenu i načinu organizovanja poslovanja, uz maksimalnu redukciju negativnog uticaja na životnu sredinu i na klimatske promene.

Odgovorni prema resursima

         Proizvodnja u hemijskoj industriji podrazumeva značajnu potrošnju toplotne energije, gde dominira potrošnja vodene pare, za koncentaciju fosforne kiseline i za procese granulacije i sušenja NPK đubriva, a ona se trenutno podmiruje iz fosilnih goriva. Energetska efikasnost, upotreba energenata iz obnovljivih izvora i racionalizacija korišćenja prirodnih resursa deo su Strategije razvoja poslovnog sistema Elixir Group 2020-2025. U skladu sa tim, planiramo implementaciju koncepta „Waste to Energy“ koji podrazumeva proizvodnju energije primarnim tretmanima otpada ili preradom otpadnih materijala u energente, čime se ostvaruju višestruki benefiti . 

Inovativna rešenja za budućnost 

      Elixir Group je počeo rekonstrukciju skladišnih prostora na lokaciji u Šapcu i dobio dozvole za sakupljanje i privremeno skladištenje opasnog i neopasnog otpada, kao i za tretman neopasnog otpada. Pokrenuta su i dva kapitalna projekta na lokaciji Prahovo i to izgradnja postrojenja za insineraciju opasnog i neopasnog otpada, kao i instalacija postrojenja za pirolizu otpadnih guma. Oba projekta su u fazi pripreme tehničkih rešenja, i očekuje se da oba pogona budu u funkciji početkom 2022. godine. Jedna od važnih novina je i mogućnost korišćenja pepela od termičkog tretmana mulja iz prečišćavanja komunalnih voda. Ovaj materijal je izuzetno bogat fosforom i kao takav ima primenu u procesu proizvodnje mineralnih đubriva, kao nova sirovina i supstitut za sirovi fosfat kao prirodni resurs, u određenom procentu.

      Ovakvi pionirski poduhvati doprinose širenju svesti o važnosti primene inovativnih rešenja sa ciljem uštede prirodnih resursa i energije, kao i očuvanja i zaštite životne sredine, što je i deo plana evropskih institucija u ovoj oblasti. 

Partner zajednice, komšija sugrađanima

 „Ništa ne čini čoveka toliko srećnim kao njegovo pošteno uverenje da je učinio sve što je mogao ulažući u svoj rad svoje najbolje sposobnosti“.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  M. Pupin

U nameri da svoj odgovor na potrebe okruženja učini sistematičnijim, a podršku snažnijom i delotvornijom, Elixir je krajem 2019. godine osnovao svoju fondaciju, čiji su ciljevi podrška održivom razvoju u lokalnim zajednicama – Šapcu, Negotinu/Prahovu, kao i unapređenju socijalne i zdravstvene zaštite, razvoju obrazovanja i kulture. 

U saradnji sa lokalnim sredinama, predstavnicima gradskih uprava i mesnih zajednica, institucija, organizacija i udruženja, utvrđujemo prioritete i pružamo podršku, ostvarujući ideju o dobrobiti cele zajednice.

Verujemo da život mora biti održiv i da međusobnim razumevanjem doprinosimo zajedničkom napretku, zato podržavamo projekte koji u fokusu imaju poboljšanje uslova života ljudi. 

Tako smo partner Opštine Negotin i MZ Prahovo u asfaltiranju ulica u ovom selu, pomažemo u obezbeđenju zdrave, pijaće vode u Radujevcu, oslonac smo razvoju sporta i zdravog života mladih u ovom delu Srbije. 

„Za mojih 70 i kusur godina ovo selo nikad nije imalo asfalt. Ovo je prvi put i ovo najviše znači mojoj porodici – imam sina i ćerke, unuke i praunuke.“                                                                                                                                                                                             Borivoje Stojanović, Prahovo
„Ovo nikad nije bilo, sad je prvi put. I ja da sam doživela da gazim na asfalt.“                                                                                                                                                             Dragica Radulović, Prahovo 

     U Šapcu smo partneri sa lokalnom Fondacijom „Humano srce Šapca“, čiji je najvažniji cilj borba protiv siromaštva i doprinos unapređenju socijalne zaštite. Na stotine porodica do sada je dobilo pomoć u hrani, ogrevu, odeći, lekovima, a za 11 godina rada ova organizacija je kupila, sagradila ili adaptirala oko 100 kuća za materijalno ugrožene. 

     Najznačajniji projekat, izgradnja predah-smeštaja za decu sa autizmom, kuće „Bogdaj“, u saradnji sa Eparhijom šabačkom, priveden je kraju, a početak rada se očekuje u 2021. Elixir je pružio punu podršku ovom i svim drugim projektima, sa uverenjem da smo na ovaj način istinski prijatelj sredine u kojoj stvaramo, pomažući onima kojima je naša podrška neophodna da ostvare svoje pravo na dostojanstven život . 

Priznanja za razvoj dobročinstva i filantropije 

      Za rad u zajednici Elixir Group i Elixir Fondacija dobitnici su priznanja za razvoj dobročinstva i filantropije za 2020. godinu. Priznanja su, na svečanosti povodom Nacionalnog dana davanja, koja je, u organizaciji Srpskog filantropskog foruma i Fonda B92, održana u Beogradu, uručili Veran Matić, izvršni direktor SFF i Zoran Đorđević, tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije.

       Povelju „za izuzetan doprinos tokom bitke protiv korona virusa i za razvoj dobročinstva i filantropije“ dobio je Elixir Group, a naša Elixir Fondacija povelju je dobila za „izuzetan doprinos akciji Srbija bez barijera“. Svečanosti, koja je održana u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu, prisustvovala je Margareta Musić, upraviteljka Elixir Fondacije.

       Pod sloganom „Srbija bez barijera“ treći po redu Nacionalni dan davanja ove godine bio je posvećen osobama sa invaliditetom, kroz akcije za uklanjanje prepreka i izgradnju infrastrukture koja bi omogućila pristup informacijama i kretanje svima, kako osobama sa invaliditetom, tako i starim osobama, majkama sa decom i svim građanima. 

       U okviru akcije „Srbija bez barijera“ Srpskog filantropskog foruma i Fonda B 92, Elixir Fondacija podržaće projekat obezbeđenja pristupačnosti šabačkog gradskog bazena osobama sa invaliditetom . 

Sinergijom i udruživanjem do ostvarenja ciljeva

Elixir Group je članica Foruma za odgovorno poslovanje, u čijim projektima aktivno učestvujemo, prepoznajući značaj sinergije koja se postiže umrežavanjem. Na ovaj način upoznajemo druga iskustva i dobre prakse, delimo svoja znanja i veštine, uvereni da se do ostvarenja zajedničkih ciljeva na ovaj način stiže brže i efikasnije . 

Sa tim uverenjem, Elixir Fondacija je postala deo mreže Srpskog filantropskog foruma, koji je inicijator i pokretač brojnih aktivnosti koje doprinose međusobnom umrežavanju, prepoznavanju potreba i rešavanju problema u društvu. 

Zalog za budućnost

     Doprinos ostvarenju ciljeva održivog razvoja (SDGs), posvećena odgovornost i solidarnost sa zajednicom i podrška afirmaciji univerzalnih vrednosti način su da ostavimo trag o svom vremenu. 

     Sa uverenjem da posao onih koji vide, čuju i imaju srca za drugo(g) i drugačije, nikada nije završen, predano nastavljamo, snažniji za iskustvo i energiju svakog ko se u ovim vrednostima prepoznaje. Delimo dobro ! 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.