2020

27.04.2020. 14:43

BIG

Autor: Nova Ekonomija

Solidarnost kompanija u 6. nedelji pandemije

Galenika donirala 400.000 evra za borbu protiv Covid 19 Galenika a.d. Beograd je proizvela i Vladi Republike Srbije stavila na raposlaganje 372.000 tableta leka Hidroksihlorokin Sulfat. Vrednost proizvedenih lekova, koje će  Galenika donirat...

Pixabay

2020

27.04.2020. 14:43

Galenika donirala 400.000 evra za borbu protiv Covid 19

Galenika a.d. Beograd je proizvela i Vladi Republike Srbije stavila na raposlaganje 372.000 tableta leka Hidroksihlorokin Sulfat. Vrednost proizvedenih lekova, koje će  Galenika donirati  zdravstvenom sistemu Republike Srbije, iznosi 400.000 (četristo hiljada) evra. Proizvodnja Hidroksihlorokina završena je danas i kompletne količine biće u narednim danima predate Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO). 

Tehnologija koja je korišćena u proizvodnji hidroksihlorokina obezbeđena je od strane kompanije EMS iz Brazila, koja je vlasnik Galenike a.d. Beograd od novembra 2017. godine. Kolege iz matične kompanije su potvrdile adekvatnost tehnoloških uslova, stručnost i sposobnost zaposlenih Galenike da po tehnologiji EMS-a proizvede ovaj veoma tražen lek, u svetu tokom trajanja pandemije COVID 19. EMS je, kao svoj doprinos borbi koju Republika Srbija i njeni građani vode protiv pandemije, donirao kompletnu tehnologiju proizvodnje leka Galenici. Na ovaj način Galenika je uspela da proizvede količine koje danas u celosti donira građanima Srbije, ali je i trajno stekla proizvodnu sposobnost da u slučajevima ugroženosti redovnog snabdevanja ili vanrednih potreba našeg zdravstvenog sistema pomogne sopstvenom proizvodnjom. 

Od Mozzarta 400.000 evra za borbu protiv virusa korona

Od proglašenja vanrednog stanja Mozzartovi operateri, zaposleni, vozači, magacioneri… stavljeni su na raspolaganje građanima Srbije, kako niko ne bi ostao bez pomoći! Zaposleni ove kompanije dostavljaju besplatne pakete našim najstarijim sugrađanima , dostavljaju dezinfekciona sredstva i neophodnu opremu u glavne centre za tretiranje pacijenata od Infektivne klinike do privremene bolnice na Sajmu. Ova kompanija je za borbu protiv virusa korona donirala čak 400.000 evra u Srbiji, u šta je uključena i nabavka deset invazivnih respiratora, i dodatnih 150.000 KM u Republici Srpskoj, opremili su televizorima Čair i sve sigurne kuće u Srbiji, programeri iz IT sektora Mozzarta samoinicijativno su napravili veb-servis koji brzo i lako povezuje volontere i one kojima je pomoć potrebna i poklonili ga državi… Uz sve to, Mozzart je među prvim firmama koje su izašle sa akcionim planom prema svojim zaposlenima, sprovedene su opsežne mere prevencije koje uključuju rad od kuće za sve zaposlene koji nisu na terenu. U jednoj od poslednjih društveno odgovornih akcija, više od million dinara regionalni lider industrije igara na sreću donirao je Opštoj bolnici u Ćupriji koja je jedno od žarišta pandemije. U saradnji sa Vojskom Srbije, kompanija Mozzart donirala je 35 televizora i prateću opremu privremenim bolnicama za pacijente zaražene od korona virusa u Nišu. U hali „Čair“ koja prima prve pacijente sa lakšom kliničkom slikom, postavljeno je 20 televizora, dok će ostali po potrebi biti raspoređeni u dve školske sale. Mozzart je prethodno u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, za manje od 48h otkad im je zahtev upućen, opremio televizorima i Sigurne kuće u 13 gradova širom Srbije kako bi školarci smešteni u njima mogli da prate nastavu koja se iz učionica preselila na televiziju, preciznije na RTS 3. U Mozzartu ističu da su svesni situacije u kojoj se nalazi naš narod u ovom trenutku, zbog čega su odlučni da pomoć i podršku upute gde god je to moguće.

 CarGo dostavio 10 hiljada obroka medicinarima i najugroženijima

Aleksandar Vučić, direktor CarGo Fondacije, rekao je da je u organizaciji fondacije od početka pandemije dostavljeno više od 10 hiljada besplatnih obroka najugroženijim porodicama, osobama sa invaliditetom, našim najstarijim sugrađanima, volonterima ali i zaposlenima na hirurgiji u Urgentnom centru.  Zahvaljujući restoranu, koji je želeo da ostane anoniman, CarGo fondacija će nastaviti da organizuje isporuku više od 300 zdravih i besplatnih obroka svakoga dana sve do kraja akutne krize. „Posebno smo ponosni što će uskoro CarGo Butler, opcija za dostavu namirnica i proizvoda, dodatno pomoći da sačuvamo svoje najbliže i naše društvo. Distanca je neophodna i sada kada se popuštaju mere. Ali, socijalna distancija je samo fizička, ne i društvena distanca. Socijalna distanca je prilika za još veću društvenu odgiovornost, a ona je naš pokretač od samog osnivanja“, izjavio je Vučić. 

Nectar donirao proizvode u vrednosti 1,1 milion dinara privremenim bolnicama

Za Uskrs je na adrese privremenih bolnica u Beogradu, Novom Sadu i Nišu stiglo 37.000 Nectar proizvoda – 100% sokova i nektara bogate nutritivne vrednosti, ledenih čajeva i Heba vode. Donacija ukupne vrednosti preko milion i 100.000 dinara namenjena je medicinskim radnicima i pacijentima koji su ovaj veliki hrišćanski praznik morali da provedu van svojih domova. Kompanija Nectar želela je da im i na ovaj način da podršku i ulepša praznik. Ovo je još jedna u nizu akcija kompanije Nectar, a druga u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije.

BAT donirao milion dinara Crvenom krstu u Vranju

Kompanija British American Tobacco (BAT) donirala je Crvenom krstu u Vranju pakete sa osnovnim životnim namirnicama u vrednosti od milion dinara, koje će organizacija dalje preusmeriti korisnicima kojima je pomoć najpotrebnija. Uz donaciju, doprinos prikupljanju sredstava pružili su i zaposleni kompanije BAT, kao i fabrički sindikati „Nezavisnost” i „Samostalni sindikat” učešćem na dobrovoljnoj bazi, u želji da pomognu sugrađanima, zajednici i pokažu humanost na delu.  “Mi smo kao kompanija oduvek bili posvećeni odgovornom poslovanju i pomoći lokalnoj zajednici, koja je sada važnija neko ikad. Današnja donacija je samo jedna u nizu aktivnosti kojima nastojimo da pružimo doprinos, a upravo iz tog razloga kompanija neće koristiti olakšice i pomoć koju je Vlada Srbije ponudila privredi, kako bismo prebrodili krizu izazvanu pandemijom korona virusa. Sa istom praksom ćemo nastaviti i u narednom periodu, a ujedno apelujemo i na druge privredne subjekte da pokažu solidarnost i jedinstvo. Takođe, briga o zaposlenima ostaje vodeći prioritet u našem poslovanju, što pokazuje i da se broj zaposlenih u kompaniji, uprkos vanrednom stanju, nije promenio”, istakao je direktor kompanije BAT za Srbiju i Crnu Goru Milorad Krstikeski.

Unilever donirao proizvode u vrednosti od 5 miliona dinara

Kompanija Unilever donirala je proizvode brendova Domestos, Dove, Signal, Lipton i Knorr u vrednosti od gotovo pet miliona dinara brojnim ustanovama koje zbrinjavaju rizične grupe širom Srbije, a koje su pogođene efektima i posledicama epidemije virusa korona. Donacija je raspoređena prema prioritetima i potrebama institucija, sa ciljem da se na ovaj način podrže svi one koji su ugroženi, kojima je pomoć neophodna, kao i oni koji se svakodnevno izlažu riziku, ali i kako bi se druge kompanije i pojedinci inspirisali da urade isto.  Više od 3700 boca proizvoda Domestos Power Pine i Domestos Power Atlantic donirano je zdravstvenim ustanovama: Opšta Bolnica Valjevo, Opšta bolnica Ćuprija, Specijalna bolnica Sveti Sava, Klinički centar Srbije, KBC Dragiša Mišović Dedinje, KBC Zvezdara pedijatrija „Dr Olga Popović Dedijer“,  KBC Zemun, kao i SOS dečijem selu u Kraljevu, Ženskom centru Milica u Vrnjačkoj Banji i Sigurnim kućama u Pančevu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Jagodini, Smederevu, Somboru, Vranju, Leskovcu, Nišu, Priboju i Beogradu. Ova donacija je upućena nakon inicijalne isporuke više od 2700 proizvoda Domestos Extended Power Pine na bazi hlora, kao i 100 kofa, 100 džogera i 300 pari rukavica za profesionalni rad zdravstvenim ustanovama Kliničkog Centra Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Gerontološkim centrima u Beogradu, Obrenovcu, Pančevu i Smederevu, kao i Prihvatilištu za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici u Beogradu. Osim proizvoda brenda Domestos, kompanija Unilever je za potrebe privreme bolnice na Sajmu isporučila više od više od 14000 kutija Lipton čajeva u kesicama, dok je ustanovi VMC Karaburma isporučeno 1000 kompleta Signal pasta i četkica za zube, kao i 297 Dove tečnih sapuna.

Carnex donirao 8,5 tona hrane za najugroženije

Otkako je počelo vanredno stanje, Carnex, koji je deo MK Grupe, odazvao se pozivu Privredne komore Srbije i obezbedio pomoć za socijalno ugrožene penzionere kao I proizvode za lanč pakete uručene pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova. Pomoć je pružena i socijalno ugroženim grupama stanovnika na teritoriji opštine Vrbas, kao i organizaciji Multiart u Vrbasu, koja se bavi podrškom deci i mladima sa razvojnim teškoćama, o kojima brinu uglavnom samohrane majke. Samo ovim grupama kompanija je donirala preko 3 tone proizvoda koji uključuju Carnex paštete i suvomesnate proizvode, u ukupnoj vrednosti od oko 2.460.000 dinara. U saradnji sa Bankom hrane, Carnex je obezbedio donaciju od skoro 5,5 tona proizvoda za njihove korisnike. Banka hrane snabdeva više od 150 raznih organizacija i socijalnih ustanova širom Srbije, koje brinu o deci i mladima sa smetnjama u razvoju ili bez roditeljskog staranja, osobama sa invaliditetom, samohranim majkama/roditeljima, raseljenim licima, porodicama bez primanja, beskućnicima, starim licima, korisnicima narodnih kuhinja, korisnicima sigurnih kuća, nezaposlenima, Romima i mnogim drugima.

Tetra Pak donirao 100.000 evra u cilju podrške borbi protiv COVID-19

U cilju podrške kolektivnoj borbi protiv krize, kompanija Tetra Pak doniraće ukupno 100.000 evra humanitarne pomoći u nameri da se zaustavi širenje bolesti COVID-19 i pomogne građanima Srbije u procesu oporavka. Iznos od 35.000 evra biće doniran Crvenom krstu Srbije. Dodatno, u cilju podrške lokalnoj zajednici u Gornjem Milanovcu, gradu u kom posluje i Tetra Pak fabrika, 50.000 evra biće donirano Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu, 10.000 evra gornjomilanovačkom Domu zdravlja, i 5.000 evra Opštini Gornji Milanovac. Donirana sredstva biće iskorišćena u cilju podrške zdravstvenom sistemu opštine i borbi protiv COVID-19 pandemije na lokalnom nivou. 

„Pandemija bolesti COVID-19 ostavila je do sada nezabeležene posledice u zajednicama širom sveta. U mislima smo sa svima čiji su životi pogođeni ovom pandemijom“ – izjavio je Gijom Laturet, generalni direktor kompanije Tetra Pak za Jugoistočnu Evropu. „Zahvalni smo našim zaposlenima, posebno onima koji rade u našoj fabrici u Gornjem Milanovcu, na njihovom konstantnom doprinosu, predanom radu i pomoći da održimo neometanu isporuku hrane tokom ovih teških vremena. Takođe, zahvalni smo i našim klijentima i partnerima, te izražavamo punu podršku Vladinim merama, industriji i zajednicama u borbi tokom vanredne situacije.“ Ova donacija čini deo nedavne inicijative Tetra Laval Grupe koja je izdvojila sredstva u iznosu od 10 miliona evra za podršku borbi protiv bolesti COVID-19 na globalnom nivou: https://www.tetralaval.com/news-and-press-releases/tetra-laval-group-covid-19-relief-efforts

Građani i kompanije donirali skoro 9 miliona evra za borbu protiv korona virusa

Od početka COVID19 krize, građani i kompanije se zajedničkim snagama bore protiv posledica pandemije korona virusa, donirajući ukupno 8,9 miliona evra. Vrednost ovih donacija prikupljenih u periodu od šest nedelja jednaka je sumi koja je u 2019. godini bila donirana za tri meseca. Kompanije su doprinele borbi protiv pandemije sa čak 69 odsto ukupne donirane sume, što ih čini najvećim donatorima. Na drugom mestu nalaze se privatne fondacije sa 12,8 odsto, dok su građani u ukupnim donacijama učestvovali sa 4,6 odsto.   Polovina svih dobrotvornih akcija povodom COVID19 krize usmerena je ka nabavci medicinske opreme, a 29,7 odsto je usmereno na potrošnu robu. Humanitarna pomoć ugroženima čini 8,3 odsto akcija, dok je preostalih 12,1 odsto namenjeno podršci tokom izolacije. Istraživanje „Srbija daruje“ deo je Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Koalicija za dobročinstvo, predvođena Fondacijom Ana i Vlade Divac. Ostali članovi koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, Smart kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije. Istraživanje je sproveo Catalyst Balkans u partnerstvu sa Trag fondacijom, a uz dodatnu podršku Čarls Stjuart Mot fondacije, Fond braće Rokfeler i Balkanskog fonda za demokratiju.

Tehnomanija donirala uređaje u vrednosti od milion dinara

Tehnomanija je donela odluku da pomogne medicinskom osoblju u Srbiji koje se nalazi na prvoj liniji odbrane za vreme pandemije korona virusa. Stoga, je donaciju uređaja u vrednosti od 1.000.000 dinara uputila upravo zdravstvenim ustanovama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Zemunu. ,,U vremenima krize veoma je važno da se vratimo izvornim vrednostima i pomognemo jedni drugima. Tehnomanija se trudi da svojim delima pruži podršku i zahvalnost našim medicinarima koji čine sve za nas u teškim vremenima. Verujemo da ćemo ovakvom podrškom, dati svoj skromni doprinos u našoj zajedničkoj borbi“, rekao je direktor marketinga Tehnomanije, Lovro Vučković.

#BudimoSolidarni

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.