2020

01.02.2021. 12:53

Mozzart

Autor: Nova Ekonomija

U Mozzartu je igra na humanost siguran dobitak

Mozzart

2020

01.02.2021. 12:53

Regionalni lider u priređivanju igara na sreću donirao zdravstvu Srbije oko 700.000 evra u borbi protiv korona virusa, opremio tehnikom bolničke sobe i sigurne kuće, napravio volonterski servis, a zaposleni su obukli filantropske dresove i doneli odluku da se stave na raspolaganje sugrađanima. I tokom krize su nastavljene sve redovne društveno odgovorne akcije kompanije

Prognoze za nastavak sportskih takmičenja proletos nisu bile dobre. Jedina sigurna kvota bila je da se ništa iz popularne ponude neće uskoro igrati. Kladioničari su na listama imali mečeve u Burundiju, Belorusiji, Tadžikistanu, mogli su da se klade na stoni tenis i šah. Sve je stalo zbog epidemije korona virusa, pa i lopta. Ali, nije prekinuta Mozzartova najvažnija utakmica – ona na polju društvene odgovornosti. Kompletan tim zaposlenih, ne samo stotine onih koji su se prijavili da volontiraju u najtežim trenucima, obukao je filantropske dresove i doneo odluku da  bude više od onog što već jeste – šampion humanosti.

Rezultat je: donacija od oko 700.000 evra u borbi protiv COVID-19, od čega je 200.000 evra iskorišćeno za nabavku respiratora i 150.000 evra za pomoć bolnicama. Uručeno je 6.000 paketa najstarijim građanima kojima je bio zabranjen izlazak iz domova, u sigurne kuće stigli su televizori kako bi deca mogla da prate nastavu, a u velikoj akciji donirano je 75 tona svežeg voća za lekare. Uporedo, ova kompanija nastavila je rad na svim ostalim projektima: Sto terena za jednu igru, Stop nasilju nad ženama, Pomoć talentima kroz stipendije, Humanitarni tiket u podne, Novi dresovi za nove šampione… Ali, crta na CSR za ovu godinu, ili ovaj talas korona virusa, još se ne podvlači.  CSR je za Mozzart neka vrsta antitela u borbi sa teškom ekonomskom situacijom.

Ova kompanija poslovala je sa ogromnim gubitkom tokom vanrednog stanja, ali je nastavila još jače da radi na tome da zajednica bude na dobitku. U vremenu potpune neizvesnosti, sigurno je bilo samo da će se humanitarni konvoj sa znakom „M“  pojaviti tamo gde je pomoć najpotrebnija, dodajući gas pravo ka žarištima – Novom Pazaru, Nišu, Ćupriji, Subotici, Kikindi, Čačku, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Kosovskoj Mitrovici… Bolnicama u ovim gradovima, kao i Klinici za tropske i infektivne bolesti KC Srbija i VMA uručen je novac ili medicinska oprema u sklopu paketa pomoći za borbu protiv COVID-19, iz koga je najveći deo izdvojen za nabavku deset najsavremenijih invazivnih respiratora. Krajem godine započeta je velika akcija proširenja kapaciteta u bolnicama, pa su kreveti za intenzivnu negu donirani Institutu za ortopediju Banjica, KBC Zemun i KBC Zvezdara.

Pomoć sugrađanima starijim od 65 godina

Te donacije jesu bile najkrupnije, ali podjednako važno je bilo voditi računa o najsitnijim detaljima – i mali znaci pažnje pomagali su da narod prodiše tokom krize, pogotovo sugrađani stariji od 65 godina, koji su tokom vanrednog stanja bili izolovani od sveta. Paketi humanitarne pomoći sa osnovnim životnim namirnicama svakodnevno su stizali do sugrađana u svim krajevima Srbije, od Subotice do Kosovske Mitrovice, a u Čačku su se Mozzartovim volonterima u isporuci pridružili košarkaši Borca.

Gotovo 20 godina Mozzart deli i dobro i zlo sa građanima koji su prepoznali našu opredeljenost da, osim što smo lideri u oblasti igara na sreću, budemo društveno odgovorna kompanija i poklanjaju nam poverenje. Zato osećamo dužnost i obavezu da, koliko možemo, pomognemo čitavoj zajednici u kojoj poslujemo,  naglasio je Borjan Popović, direktor korporativnih komunikacija kompanije Mozzart.

Kamioni sa paketima svežeg voća za lekare danonoćno su vozili od jedne do druge bolnice u Srbiji,  kao i do kovid-ambulanti, a Infektivnoj klinici stigla je donacija od 1,4 miliona dinara posle humanitarnog turnira u onlajn fudbalu koji su organizovali Sport Club i Mozzart, na kome su učešće uzeli brojni srpski fudbaleri.

Regionalni lider u priređivanju igara na sreću donirao je društvu veru da zajedno možemo da pobedimo nepredvidljivog protivnika, uz asistenciju Dejana Tomaševića, Novice Veličkovića, Željka Rebrače, Neleta Karajlića… koji su dali podršku našim zdravstvenim radnicima na uručenjima paketa voća.

Sa druge strane, više od 4.500 zaposlenih nije moralo da brine za radna mesta, vodili su računa samo o svom zdravlju radom od kuće ili o propisanim merama ako su na terenu.  Bilo je mnogo onih koji su se samoinicijativno stavili na raspolaganje sugrađanima. Programeri su za tri dana napravili veb-servis koji brzo i lako povezuje volontere i one kojima je pomoć neophodna, vozači su prevozili osnovne životne namirnice i opremu za medicinske centre, magacioneri su pomagali u pakovanju, a dosta operatera angažovano je u dopremanju pomoći penzionerima do kućnog praga. Zaposleni su učestvovali i u akciji dobrovoljnog davanja krvi, koja je organizovana sa Institutom za transfuziju iz Beograda, a prikupljeno je više desetina litara krvi. Svi su se stavili u službu naroda.

„U tim najtežim danima, osećali smo se bolje kada možemo da pomognemo. Vozili smo zaposlene u Zavodu za biocide i medicinu na razne zadatke, preuzimali smo robu, donacije, isporučivali hlor za Infektivnu kliniku, kolega je vozio opremu kojom je njihova ekipa sterilisala privremenu bolnicu na Sajmu“, rekao je Goran Ristić, vozač u kompaniji.

Cela služba transporta je volontirala za Grad Beograd na razvozu dezinfekcionih sredstava i pomoći za kovid-bolnice, Infektivnu kliniku, ali i lekova za apoteke.

Paket pomoći od 700.000 evra

Deset najsavremenijih respiratora – 200.000 evra

Pomoć za opremanje bolnice – 350.000 evra

Besplatni paketi za penzionere po gradovima – 100.000 evra

Pomoć Sigurnoj kući – televizori i tableti za decu sigurnih kuća 

Opremanje prostorija za smeštaj bolesnika

Izrada aplikacije za povezivanje volontera i najugroženijih

Volonterski rad zaposlenih na terenu

Stop nasilju nad ženama

Osim lekarima i pacijentima, pomoć je bila neophodna i mnogim ugroženim grupama, a Mozzart je delovao u sekundi. U saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, za manje od 48 sati otkad je zahtev upućen, opremio je televizorima sigurne kuće u 13 gradova širom Srbije, kako bi školarci koji su tamo smešteni mogli da prate nastavu na televiziji. 

Tokom vanrednog stanja, mogli smo da preživimo bez frizera, kafića, kladionica, ali neke navike nisu smele da se menjaju. Poput konstantnog podizanja svesti o nasilju nad ženama, koje se povećavalo usled mera izolacije i širilo na globalnom nivou kao pandemija unutar pandemije.

Više od decenije pomažemo rad Savetovališta za borbu protiv nasilja nad ženama i Sigurnu kuću, sa željom da se ženama omogući da se vrate normalnom životu. Znamo da je to moguće samo ako se ekonomski osnaže i dobiju posao, pa im Mozzart pruža priliku da rade u ovim teškim vremenima za sve, istakla je Jelena Marković, direktor direkcije Korporativnih poslova.

Kompanija Mozzart već duže vreme sprovodi kampanju „Stop nasilju nad ženama“, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, a i tokom najtežih dana borbe protiv COVID-19, uporedo vodi računa da se glas više od 600 sportista koji izgovaraju ovaj slogan daleko čuje. Brojni timovi uključili su se u akciju, koja je ujedinila i večite rivale Crvenu zvezdu i Partizan, a nedavno su i fudbaleri Srbije izašli na trening u prepoznatljivim belim majicama sa jasnom porukom. Jedan od prvih promotera bio je golman crveno-belih Milan Borjan.

Antrfile: U februaru 2020. godine kampanja „Stop nasilju nad ženama“  postala je internacionalna kada joj se priključio FC Sliema Wanderers sa Malte. Ovaj fudbalski klub je saznao za Mozzartovu kampanju i usled velikih problema sa porodičnim nasiljem i femicidom sa kojim se Malta suočava, realizovana je serija edukativnih radionica o porodičnom nasilju sa nadležnim telom malteške vlade. Fudbaleri su mečeve počinjali u majicama „Stop nasilju nad ženama“…

„Nije samo 8. mart dan žena – stop nasilju nad ženama“ je akcija organizovana sa portalom danas.rs. Svakodnevno su se na društvenim mrežama  objavljivali podaci o ekonomskom, fizičkom i psihičkom nasilju nad ženama i apelovano je na sve da nasilje prijave. Ilustracije za objave je radila Jelena Jaćimović Jachim, istaknuta borkinja za prava žena, a podatke je davala organizacija Autonomni ženski centar, jedna od najznačajnijih organizacija u Srbiji, koja radi sa žrtvama nasilja i koja se bavi pitanjem rodne ravnopravnosti. A, baš 8. marta su predstavnici kompanije, zajedno sa trenerom FK Crvena zvezda Dejanom Stankovićem i kapitenom Milanom Borjanom, posetili Sigurnu kuću u Beogradu i uz donaciju tehničke opreme dali podršku žrtvama nasilja da istraju u svojoj borbi.

Ova kompanija je pravi primer rodne ravnopravnosti, 70 odsto zaposlenih čine žene,  kao i 40 odsto menadžmenta.

Sto terena za jednu igru
Uporedo sa humanitarnim aktivnostima u borbi protiv korona virusa, kompanija Mozzart nastavila je svoje redovne društveno odgovorne akcije. Čak i onu najmasovniju – „Sto terena za jednu igru“, u kojoj se igrališta obnavljaju po FIBA standardu. Pored profesionalne konstrukcije, kliritnih tabli, zglobnih obruča i specijalne podloge, postavljaju se tribine, mobilijar i neretko teretane na otvorenom, kao dodatni sadržaj.                                       
U Kruševcu je ove godine otvoren jedinstveni sportski kompleks gde se u najmodernijim uslovima igraju košarka, fudbal i rukomet, a obnovljena su i dva igrališta za basket u Beogradu – teren Novice Veličkovića u Zemunu i teren Željka Rebrače u naselju Stepa Stepanović, pa je od 100 planiranih trenutno kompletirano 85 terena.

Podrška talentima kroz stipendije

Regionalni lider u priređivanju igara na sreću nastavio je i da kontinuirano podržava mlade i talentovane u nameri da ostvare svoje snove, pa je sedmogodišnjem kompozitoru Andreju Stojanoviću, koga već zovu „mali Mocart“, donirao klavir. Karatistkinja Emilija Antanasijević, osvajač preko 80 medalja, zahvalna je Mozzartu što učestvuje u promociji mladih sportista i njihovih dostignuća, a među stipendistima ove kompanije su i violinistkinja Sofija Glavčić i balerina Teodora Vujkov.

Uz Mozzartovu podršku, Veselin Manojlović upisao je doktorske studije na Oksfordu, gde proučava matematičko modelovanje evolucije tumora i rizika za obolevanje od raka.

Matija Glišić pozvan je na elitni francuski koledž Ecole Polytechnique, a Mozzart je pomogao u plaćanju školarine. 

Novi dresovi za nove šampione
U akciji „Novi dresovi za nove šampione“, kompanija Mozzart donirala je opremu za više od 120 malih i neprofitnih kolektiva, odnosno preko 5.000 sportista! Regionalna akcija za podršku sportu nastavljena je i u 2020. godini, kada je Mozzart otišao korak dalje stigavši i do dijaspore – dresove u bojama srpske zastave obukli su fudbaleri Kulturno-sportskog centra Tesla 07 iz Diseldorfa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.