2020

06.01.2021. 20:39

NIS

Autor: Nova Ekonomija

Vrednost kompanije se meri i kroz ulaganje u budućnost zajednice

NIS

2020

06.01.2021. 20:39

Najbolji primer društvene odgovornosti je briga o zdravlju zajednice, koju NIS stavlja u prvi plan podržavajući zdravstvene ustanove širom Srbije dugi niz godina.

Ova godina svima nam je pokazala koliko veliki značaj imaju solidarnost i empatija. Iako često na distanci, podrška i topla reč značili su više nego ikada ranije. U vremenima izazova za zajednicu, od posebnog je značaja pomoć koja stiže od privrede, iako su se i kompanije našle u nimalo lakim okolnostima izazvanim pandemijom COVID-19. 

Kada je reč o Srbiji, jedna od kompanija koja se ističe svojim ulaganjima u zajednicu je Naftna industrija Srbije koja je od 2009. godine u društveno odgovorne projekte uložila više od 3,8 milijardi dinara.

NIS je u saradnji sa Unicefom donirao 50 kiseoničkih protokomera Kliničkom centru Srbije i KBC „Dragiša Mišović”

Zdravlje zajednice prioritet

Najbolji primer društvene odgovornosti ove kompanije je briga o zdravlju zajednice, koju NIS stavlja u prvi plan podržavajući zdravstvene ustanove širom Srbije dugi niz godina. Takav vid podrške posebno je značajan ove godine kada se cela planeta susreće za pandemijom korona virusa i naporima da se širenje bolesti suzbije. Naime, kako bi olakšao i podržao rad zdravstvenih ustanova u Srbiji, NIS je u saradnji sa Unicefom donirao 50 kiseoničkih protokomera Kliničkom centru Srbije i KBC „Dragiša Mišović“. Takođe, kao pomoć obolelim pacijentima i zdravstvenim radnicima, kompanija je donirala i 20.000 litara pijaće vode „jazak“ KBC „Dr Dragiša Mišović“, KBC „Bežanijska kosa“, KBC „Zvezdara“, kao i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Vasa Savić“ u Zrenjaninu. 

Realizujući ovakav vid podrške, NIS pokazuje razumevanje za potrebe društva u kome posluje. Tome u prilog ide i činjenica da je od 2009. godine u podršku zdravstvenim ustanovama u Srbiji kroz različite programe društvene odgovornosti NIS uložio više od 215 miliona dinara. Između ostalog, kompanija je prošle godine, kroz program „Zajednici zajedno“ u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, uložila 116,5 miliona dinara za unapređenje rada 20 zdravstvenih ustanova širom Srbije. Podržanim zdravstvenim ustanovama u kojima se leče prvenstveno najmlađi pacijenti, NIS je donirao savremenu medicinsku opremu poput sanitetskih vozila za potrebe hitne službe, vozila za potrebe patronaže, ultrazvučne aparate za monitoring kukova kod novorođenčadi, modernu stomatološku i oftalmološku opremu, EKG aparate, inhalatore i drugu opremu od vitalne važnosti za brigu o pacijentima. 

Volonterizam u srcu poslovanja

Zdravlje najmlađih bilo je u fokusu i zaposlenih u NIS-u. O tome najbolje svedoče akcije članova Kluba volontera ove kompanije koje su sprovedene u domovima zdravlja širom Srbije. Naime karavan „Zajednici zajedno“ i Klub volontera NIS-a obišli su zdravstvene ustanove u partnerskim opštinama širom Srbije i zajedničkim snagama ulepšali i oplemenili prostor ovih institucija. Mnoge ordinacije, čekaonice i dvorišta zdravstvenih ustanova dobili su novi izgled. Najmlađi pacijenti su ove akcije nagradili najlepšom nagradom – svojim osmehom. U vreme vanrednih okolnosti izazvanih korona virusom, Klub volontera NIS-a ostvario je preko 500 volonterskih sati u akcijama pomoći ugroženim kategorijama stanovništva. Tokom vanredne situacije, volonteri NIS-a su donosili namirnice sugrađanima čije je kretanje bilo ograničeno, izrađivali zaštitne maske i vizire, dezinfikovali javne površine…

Klub volontera NIS-a posetio je i SOS Dečje selo „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici gde su zaposleni ove kompanije  učestvovali  u akciji uređenja prostora  biblioteke i sportskog terena. Volonteri su tokom godine posetili i grad Leskovac, gde su učestvovali u uređenju sportskog igrališta. 

Pored humanitarnih akcija, volonteri NIS-a su učestvovali i u važnim ekološkim inicijativama, od kojih treba izdvojiti veliku ekološku akciju na Fruškoj gori povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, zatim akciju uređenja obale Tamiša uz učešće top menadžmenta i predstavnika lokalne vlasti, građana i različitih organizacija, kao i međunarodnu akciju čišćenja Petrovaradinske tvrđave. 

Na ovaj način kroz korporativne projekte i programe, NIS  razvija empatiju kod zaposlenih, osećaj pripadnosti timu, uzajamne odgovornosti i inicijative za unapređenje ključnih oblasti i pitanja od društvenog značaja.

Ulaganje u mlade je investicija u budućnost

Vođena idejom da je ulaganje u mlade najbolja investicija u budućnost, kompanija NIS već godinama ulaže značajna sredstva u poboljšanje uslova za obrazovanje u našoj zemlji, kao i u podršku talentovanim pojedincima. Ove godine, NIS je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije podržao 72 projekta u školama širom Srbije kako bi se unapredila bezbednost učenika i nastavnika i doprinelo digitalizaciji nastavnog procesa. Kompanija je u te svrhe uložila 114,5 miliona dinara, a ovakvim investicijama NIS pokazuje odlučnost da nastavi da ulaže u projekte koji su od ključne važnosti za našu zemlju i njenu budućnost.

Uvođenjem savremenih tehnologija i inovacija u poslovanje, NIS ujedno teži i da jedan deo prenese na obrazovni sistem Srbije, pružajući šansu mladim naučnicima da još tokom obrazovanja rade na savremenoj opremi i kreativnim projektima. Tako je krajem septembra kompanija  u saradnji sa Elektronskim fakultetom u Nišu u ovoj ustanovi otvorila savremeno opremljen prostor namenjen radu i razvoju projekata iz oblasti digitalizacije novih tehnologija (coworking zona). 

NIS je do sada u podršku obrazovanju, ulaganju u mlade i talentovane pojedince, uložio oko pet miliona  evra i stipendirao preko 100 studenata, od kojih je blizu 50 zaposleno u  kompaniji. NIS, takođe, sarađuje sa preko 50 domaćih i međunarodnih obrazovnih i naučnih ustanova među kojima su vodeći domaći univerziteti, kao i prestižni univerziteti iz Ruske Federacije (MGIMO, „Gubkin“, Sanktpeterburški rudarski univerzitet i drugi). NIS-ova podrška visokoškolskim ustanovama u Srbiji ogleda se i kroz osavremenjavanje i adaptiranje nastavih programa, kao i  modifikaciju i akreditaciju studijskih modula u skladu sa tendencijama razvoja naftnog sektora. Zahvaljujući podršci koju NIS pruža osavremenjavanju obrazovnog sistema u Srbiji Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodelilo im je prestižnu “Svetosavsku nagradu”.

Ove godine, NIS je u saradnji sa MUP-om i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržao 72 projekta u školama širom Srbije kako bi se unapredila bezbednost učenika i nastavnika i doprinelo digitalizaciji nastavnog procesa

Društvena odgovornost kao strateško opredeljenje

Sve pomenute akcije samo su deo programa društvene odgovornosti koje NIS realizuje već duži niz godina, a u skladu sa globalnim ciljevima održivog razvoja.  Tome ide u prilog i činjenica da je ove godine kompanija objavila 10. jubilarni izveštaj o održivom razvoju koji predstavlja primer dobre prakse izveštavanja u ovoj oblasti. U NIS-u naglašavaju da je ulaganje u zajednicu kao i stavljanje u fokus potreba svih njenih članova, posebno najmlađih, jedan od postulata na kojima se zasniva društvena odgovornost kompanije.

Strateško opredeljenje naše kompanije je ulaganje u mlade i dalji napredak. Ponosni smo na to što su naši projekti vidljivi svima i što su na usluzi zajednici. Korporativnim sloganom “Budućnost na delu“ želimo da pokrenemo zajednicu, ali i da motivišemo pojedince da kreiraju bolju budućnost za sve nas. Kompanija će i u narednom periodu nastaviti da ulaže u projekte koji unapređuju zajednicu, a posebno doprinose razvoju potencijala mladih koji su budućnost naše zemlje, izjavio je Stefan Despotović, rukovodilac Centra za odnose sa javnošću u NIS-u.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.