2021

22.12.2021. 15:41

Lideri društvene odgovornosti 2021

Autor: Nova Ekonomija

Dobra dela su energija za bolji život

OMV Srbija

2021

22.12.2021. 15:41

Na tržištu Srbije smo već 20 godina. Naša vizija i misija su da budemo deo društveno odgovornih inicijativa 

Kompanija OMV Srbija deo je međunarodne OMV integrisane naftne i gasne kompanije sa sedištem u Beču, koja proizvodi i plasira na tržište naftu i gas, inovativna energetska, kao i vrhunska petrohemijska rešenja. Od početka svog poslovanja u Srbiji, OMV Srbija snažan fokus stavlja na podršku društvenim inicijativama i projektima. Društveno odgovorno poslovanje kompanije OMV Srbija podrazumeva odgovoran odnos prema zajednici, svojim korisnicima, zaposlenima i životnoj sredini. U nastavku ćemo podeliti neke od primera naše posvećenosti zajednici i životnoj sredini.

Zaštita klime je samo jedna od naših misija

Zaštita klime i smanjenje emisije CO2 su na vrhu OMV-ove agende i u tom cilju se u okviru OMV grupacije realizuju brojni projekti. OMV Srbija je u skladu sa tim u 2021. godini pokrenula više inicijativa u cilju zaštite klime, preduzimajući konkretne korake u smanjenju ili neutralizaciji emisije CO2. 

Zaposleni u OMV Srbija ove godine su po treći put zasadili drveće na površini od jednog hektara šume. Sa ciljem kontinuiranog doprinosa neutralizaciji emisije CO₂ i očuvanju prirodnog bogatstva Srbije, tim zaposlenih OMV Srbija je u saradnji sa javnim preduzećem Srbijašume, organizovao pošumljavanje u mestu Drenova. 

Uz već tradicionalnu akciju pošumljavanja, pridružili smo se internacionalnoj inicijativi pošumljavanja kojom podržavamo ciljeve klimatskih promena.

Sve natočeno gorivo na benzinskim stanicama OMV Srbija na Dan planete Zemlje, 22. aprila bilo je klimatski neutralno. OMV Srbija je neutralizaciju emisije CO2 celokupne količine prodatog goriva na Dan planete Zemlje realizovao kroz ulaganje u internacionalni licencirani projekat pošumljavanja u saradnji sa ClimatePartner organizacijom. Organizacija ClimatePartner, sa sedištem u Minhenu, trenutno realizuje stotinu međunarodno priznatih licenciranih projekata neutralizacije ugljenika. Projekti za neutralizaciju ugljenika smanjuju emisije ugljenika putem tehnologija kao što su pošumljavanje ili obnovljivi izvori energije.

 Inovativna kampanja OMV Srbija samo je jedna od inicijativa koje OMV kao kompanija globalno sprovodi u oblasti neutralizacije emisije CO2. Inače, OMV se obavezao da će podržati ciljeve Pariskog sporazuma i ključne klimatske ciljeve postavljene od strane Saveta EU za 2030. godinu. OMV grupacija je posvećena izgradnji održivog sveta i ostvarivanju konkretnih ciljeva u vezi sa klimom kao što su: neto nulta emisija gasova sa efektom staklene bašte iz operacija do 2050. godine ili ranije, liderska pozicija u cirkularnoj ekonomiji plastike (zahvaljujući inovativnim rešenjima kao što je ReOil®) i najmanje 60% portfelja proizvoda sa niskim sadržajem i bez ugljenika. Planirano je ostvarenje ovih ciljeva zahvaljujući povećanoj upotrebi sirove nafte za petrohemijske proizvode, većem udelu gasa u portfelju proizvoda, vodoničnim rešenjima za mobilnost i industriju, rešenjima za e-mobilnost i isporuci naprednih biogoriva.

Stari drugari – OMV i deca iz SOS Dečija sela Srbija

OMV Srbija i ove godine obezbedila je sredstva za donaciju Fondaciji SOS Dečija sela Srbija. Ovoga puta omogućili smo kupovinu tehničkih uređaja (frižidera, mašina za pranje sudova, televizora i drugih aparata), koji su značajno poboljšali uslove boravka dece i mladih koji žive u SOS Dečijem selu Kraljevo. Od početka svog poslovanja u Srbiji OMV neguje uspešnu saradnju sa Fondacijom SOS Dečija sela Srbija, čiji je jedan od programa i Dečije selo Kraljevo. Ova saradnja obuhvata donacije i podršku raznim inicijativama i projektima koji omogućavaju da se na kvalitetan način promene životi stotine dece širom Srbije i da im se pruži prilika za bolju budućnost. 

   

Uvek smo sa radošću iščekivali praznična druženja sa ovom divnom decom i trenutke kada ih obradujemo predstavom i poklonima. Ove godine, zbog pandemije, okolnosti su bile nešto drugačije, ali nas to nije sprečilo da ostvarimo svoju misiju. Prepoznali smo trenutne potrebe i obezbedili podršku u vidu različitih tehničkih uređaja za pripremu i skladištenje namirnica, zatim uređaja za održavanje čistoće, pa sve do uređaja za zabavu. 

OMV Srbija je takođe i ponosan partner Kluba „Zlatno srce“ koji je pokrenula ova Fondacija. U više odvojenih akcija na OMV benzinskim stanicama potrošači su bili u prilici da sretnu predstavnike Fondacije na specijalnim štandovima i da im pruže podršku putem donacija. Veoma dobar odziv potrošača u ovim akcijama posebno je ohrabrio OMV Srbija da nastavi da pomaže široj društvenoj zajednici, a naročito deci i mladima. 

Naučili smo da budemo hrabri i da je zdravlje najvažnije!

Kao društveno odgovorna kompanija, svesni smo koliko je važno ulagati u zdravlje, a naročito u prevenciju. Zato smo u prvom kvartalu 2021. donirali vaučere za gorivo Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ u cilju podrške u borbi protiv pandemije kovida 19 i transporta vakcina. Veoma smo ponosni na našu donaciju institutu „Torlak“.

Tokom oktobra, međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, sa radošću smo uzeli učešće u projektu „Budi hrabra“ koju je organizovalo udruženje „Žena uz ženu“. Pored organizacije veoma uspešnog događaja sa ciljem podizanja svesti o značaju preventive, ovim projektom omogućen je besplatan ultrazvučni pregled dojki uz stručnu medicinsku podršku velikom broju žena u 11 gradova širom Srbije. Imajući u vidu značaj ove teme i brigu o zdravlju, OMV je u saradnji sa udruženjem takođe organizovao edukaciju o preventivi kancera dojke za svoje zaposlene.

Da niko „ne pukne“!

U istom duhu podržali smo kampanju podizanja svesti o značaju očuvanja mentalnog zdravlja i unapređenju položaja osoba sa mentalnim smetnjama, pod sloganom „Može da se desi svakome“. Ovaj projekat organizovao je Caritas Srbije, u okviru regionalnog projekta SOCIETIES 2, koji finansira Evropska unija, zajedno sa partnerskim organizacijama iz Pokreta za mentalno zdravlje, Gradskim zavodom za javno zdravlje i Institutom za mentalno zdravlje. 

 „Pripremi se za budućnost“ – projekat kojim pomažemo tinejdžerima iz socijalno ugroženih porodica

Caritas Srbija i kompanija OMV Srbija nastavili su saradnju na Projektu integracije tinejdžera iz socijalno ugroženih porodica „Pripremi se za budućnost“, koji zajedno realizujemo od 2016. godine. 

Cilj projekta je da se mladim ljudima pomogne u savladavanju izazova samostalnog života i privređivanja, a da pri tome ne ugroze svoje školovanje. Tokom letnje sezone ove godine još jedan mladi čovek je dobio priliku da, paralelno sa školovanjem, radi skraćeno radno vreme (20 sati nedeljno) na OMV benzinskoj stanici u Jagodini.

Tokom trajanja projekta, pedagoški mentor iz Caritasa, kao i supervizori na benzinskim stanicama, prate rad i napredak kandidata i pomažu im da se, uz završetak školovanja, profesionalno i socijalno što bolje integrišu u društvo i pripreme za samostalni život.

Do sada je kroz projekat prošlo deset tinejdžera iz Beograda, Novog Sada, Aleksinca i drugih mesta u Srbiji. Projekat je osmišljen upravo u skladu sa politikom društveno odgovornog poslovanja OMV Srbija i korporativnom kulturom kompanije kojom se podstiče pružanje jednake šanse svima i nagrađivanje mladih ljudi koji pokazuju potencijal, spremnost za učenje i napredovanje.

Ponosni smo na svoje potrošače: Kafa kao karta za humanost

I ove godine smo 1. oktobra tradicionalno obeležili Međunarodni dan kafe i sada već tradicionalno – zajedno sa svojim potrošačima – bili solidarni i pokazali da brinemo o najmlađima i onima kojima je pomoć najpotrebnija. Celokupan prihod ostvaren od prodaje VIVA kafe na benzinskim stanicama OMV širom Srbije tokom ovogodišnjeg Dana kafe doniran je NURDOR-u, Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka i Fondaciji NORBS plus, čiji je primarni cilj nabavka medicinsko-tehničkih pomagala i podizanje kvaliteta života osoba obolelih od retkih bolesti. 

 Naši potrošači nebrojeno puta su pokazali da im je, pored ponude i usluge vrhunskog kvaliteta na našim prodajnim mestima, važno i to što su poverenje dali kompaniji koja zna da brine o drugima. Upravo oni nam i daju podstrek da nastavimo sa ovakvim akcijama, jer zajedno delimo misiju da pružimo pomoć i podršku organizacijama koje brinu o onima kojima je pomoć najpotrebnija. I ove godine imali smo sjajan odziv potrošača, tako da smo NURDOR-u i NORBS-u obezbedili značajnu donaciju, na šta smo veoma ponosni. 

Novogodišnje jelke za dečje osmehe

OMV Srbija i ove godine učestvuje na humanitarnom izboru za najlepšu novogodišnju jelku koju organizuje hotel Hyatt Regency u Beogradu. 

Jubilarnu dvadeset petu godinu zaredom, obeležava saradnja Hotela Hyatt Regency Beograd i Novak Đoković fondacije, a ukupan iznos participacije učesnika biće doniran Novak Đoković fondaciji za adaptaciju i opremanje vrtića „Naša radost” u Boljevcu, čije će otvaranje omogućiti da još 25 mališana krene u vrtić. 

Raduje nas prilika da kraj godine obeležimo učešćem u još jednoj akciji koja će doprineti realizaciji humanih ciljeva. 

Pravi uspeh se meri i dobrim delima

OMV je potpisnik UN-ovog Globalnog dogovora, Vodećih principa UN-a o poslovanju i ljudskim pravima, a takođe sprovodi svoje aktivnosti u skladu sa OECD-ovim smernicama za multinacionalna preduzeća. Poštujući ljudska prava i radeći sa našim dobavljačima, gradimo dugoročno održiv biznis, jer poslujemo na pošten i častan način. Pridržavamo se svih relevantnih zakona i težimo da osiguramo da se svi u našem lancu snabdevanja pridržavaju svih relevantnih standarda postavljenih u našem kodeksu ponašanja i da slede naše ključne politike i principe.

OMV Srbija, kao deo OMV Aktiengesellschaft, jedne od najvećih industrijskih kompanija kotiranih na berzi u Austriji, sa sedištem u Beogradu, trenutno ima 63 benzinske stanice i tržišno učešće oko 10%. OMV benzinske stanice su multifunkcionalni servisni centri, za ljude i vozila, gde potrošači mogu da se snabdeju gorivima, mazivima, uslugom pranja automobila i u 58 VIVA prodavnica pronađu brze obroke, osveženja i širok asortiman dodatnih usluga, ali i osmeh i ljubaznost. Na tržištu Srbije smo već 20 godina. Naša vizija i misija su da budemo deo društveno odgovornih inicijativa. Želimo da, kao i do sada, sa ponosom kažemo da jesmo i ostajemo pokretač dobre energije za bolji život.

Naša misija je i da svojim potrošačima damo više inovacija, viši nivo kvaliteta, više svežine, viši nivo usluga, ali i više uvažavanja, više emocija, više znakova pažnje i više motivacije. I to nas je dovelo na listu Lidera društvene odgovornosti zbog čega smo veoma ponosni. 

Bez osećaja da ste doprineli nečemu dobrom, i da na pravi, odgovoran način pripadate zajednici u kojoj poslujete, bez brige o drugima i svetu koji nas okružuje – nema pravog uspeha! 

Pridružite nam se.

OMV. Energija za bolji život

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.