2021

22.12.2021. 13:06

Lideri društvene odgovornosti 2021

Autor: Nova Ekonomija

Uspeh se meri odgovornošću

Naš cilj je ukupna dobrobit svih aktera našeg poslovanja, od radnika, partnera i kooperanata, do šire zajednice u kojoj kompanija posluje Godine pune izazova dovele su do promena u shvatanju i značaju društvene odgovor...

Mlekoprodukt

2021

22.12.2021. 13:06

Naš cilj je ukupna dobrobit svih aktera našeg poslovanja, od radnika, partnera i kooperanata, do šire zajednice u kojoj kompanija posluje

Godine pune izazova dovele su do promena u shvatanju i značaju društvene odgovornosti: dve paralelne krize, zdravstvena i ekološka, podsetile su sve nas da su održivo poslovanje, solidarnost i ekološka svest stubovi na kojima treba da počiva svaki biznis budućnosti. Budući da kompanija Mlekoprodukt, kao deo grupe Savencia Fromage & Dairy, u svoje svakodnevno poslovanje i sve strateške vizije inkorporira principe društveno odgovornog poslovanja kao jedan od prioriteta, na nove izazove odgovorila je brzo i efikasno.

U zrenjaninskoj kompaniji uspeh se već dugo meri pre svega odgovornošću prema zaposlenima, lokalnoj zajednici, prirodnoj sredini i društvu u celini. Cilj kompanije je ukupna dobrobit svih aktera njenog poslovanja, od radnika, partnera i kooperanata, do šire zajednice u kojoj kompanija posluje. U okviru tog cilja, prioriteti su dati bezbednosti zaposlenih na radu, zdravoj i odgovornoj ishrani, edukaciji i stvaranju zdravih navika u ishrani dece, očuvanju ekologije, rodnoj i etničkoj ravnopravnosti, brizi o zajednici u kojoj kompanija posluje i  održivom razvoju.

Zaposleni na prvom mestu

Briga o zaposlenima je apsolutni prioritet kompanije Mlekoprodukt. Ova briga ne podrazumeva samo jednaku mogućnost napredovanja za sve zaposlene i druge vidove ravnopravnosti, poput osnaživanja položaja žena unutar kompanije i cele grupe Savencia, već i aktivnu brigu o zdravlju zaposlenih i o njihovoj opštoj dobrobiti. Kako bi se omogućilo da Mlekoprodukt ostane kompanija u kojoj se radi sa zadovoljstvom, redovno se organizuje anketa Great Place to Work i na osnovu odgovora zaposlenih sprovode se poboljšanja u procesu rada. Na kraju prošle godine, u situaciji krize i pandemije kompanija je pripremila poklone svim zaposlenima, a redovno se organizuju aktivnosti i druženja sa decom, dok se na polugodišnjem i godišnjem nivou biraju najbolji radnici.

Jedna od aktivnosti kojima je tokom 2021. promovisan zdrav način života među zaposlenima bila je i akcija ekološki odgovornog i održivog prevoza zaposlenih, tokom koje je promovisano korišćenje alternativnih i ekološki čistih vidova prevoza. Od 16. do 22. septembra zaposleni su podsticani da razmišljaju o održivom prevozu i da, umesto prevoza do radnog mesta sopstvenim automobilima, koriste bicikle, pešače, zajedno dolaze na posao javnim prevozom i koriste sve ostale vidove prevoza koji doprinose očuvanju planete.  Glavni pokazatelj uspeha akcije bio je broj ušteđenih kilometara koje bi učesnici prešli u svojim ličnim automobilima, da nisu doneli odluku da se tokom akcije okrenu ekološki prihvatljivijim alternativama. Učesnici su samostalno prijavljivali svoje rezultate, a u akciju su se, za razliku od prošle godine kada je u njoj učestvovalo dvadeset filijala grupe Savencia, uključile kompanije iz cele grupe.  Ova akcija imala je i znatan odjek na društvenim mrežama, i to pod heštegom #MobilityChallenge, i pod međunarodnim sloganom Move Sustainably. Stay Healthy (Krećite se održivo, i ostanite zdravi), uz nadu da će ohrabriti i ljude izvan grupe Savencia da se okrenu ekološki prihvatljivim vidovima prevoza i tako daju snažan doprinos u borbi za očuvanje naše planete.

Svesti o neophodnosti zdravog života doprinela je i akcija podele zdrave užine zaposlenima, kao poruka da je uravnotežena ishrana osnova dugog i zdravog života. 

 Važnost zdrave ishrane

Zdravlje najmlađih i njihov pravilan razvoj ne mogu se postići bez kolektivnog zalaganja cele zajednice – od roditeljskog doma, preko škole, pa do onih aktera javnog života koji su, kao kompanije koje proizvode hranu, dužni da svojim primerom pokazuju da im je zdrava ishrana u centru interesovanja. Biser Nutri Akademija #PositiveFood, višegodišnji projekat Mlekoprodukta, predstavlja jedan od najvažnijih vidova podrške zdravom načinu života,  a fokus mu je na pravilnoj i zdravoj ishrani dece. Ovaj projekat pokrenut je sa ciljem da promoviše zdrave navike u ishrani, uključivši stručnjake, doktore dijetologije, pedijatre, profesionalne kuvare i javne ličnosti. Pandemija je promenila format Biser Nutri Akademije i akcenat je stavljen na onlajn platforme: u emisijama u okviru Akademije mališani se ohrabruju da preuzmu deo odgovornosti za svoje zdravlje i da nauče sve o prednostima zdrave hrane i zdravog načina života. Emisije se snimaju u najrazličitijim okruženjima, među kojima su prelepa priroda na obali reke Tise, farma krava, povrtnjak… 

Uspeh Biser Nutri Akademije #PositiveFood i već dokazana operativna fleksibilnost nosilaca ovog projekta, koja im je omogućila da format Akademije prilagode novim uslovima, pa i prošire novim sadržajima, garant je da će ova plemenita akcija nastaviti da se razvija i u narednim godinama. Pored prepoznatljivosti i izuzetno dobre interakcije sa publikom, Biser Nutri Akademija #PositiveFood dobila je nedavno još jedno priznanje, ponevši titulu „Kampanja sa svrhom“ u okviru Festivala društveno odgovorne komunikacije. Udruženje Žute pantalone, organizator festivala, ovom nagradom posebno podstiče društveno odgovornu komunikaciju i komunikaciju koja je usklađena sa društvenim ciljevima, naročito onima koji se tiču dobrobiti dece. Tako je i Biser Nutri Akademija #PositiveFood prepoznata kao kampanja koja koristi moć komunikacije da dotakne određeni društveni problem, skrene pažnju javnosti na njega i ponudi moguća rešenja, kao i kampanja koja je direktno uticala na poboljšanje uslova života dece i pojedinca u Srbiji.

Aktivna podrška zajednici

Bez prosperitetne lokalne zajednice ni kompanija Mlekoprodukt ne može da ostvaruje svoje strateške ciljeve i zato aktivno učestvuje u životu sredine u kojoj posluje, deleći sa njom i dobro i zlo i starajući se da pomaže naporima na čuvanju i unapređenju javnog zdravlja i drugih vitalnih parametara kojima se meri uspeh sredine. Pandemija je donela povećana očekivanja od svih aktera javnog života, a kompanija Mlekoprodukt uključila se prošle godine u borbu protiv širenja bolesti kovid 19 donacijom sredstava Zavodu za javno zdravlje Vojvodine za kupovinu aparata za PCR testove na prisustvo virusa. Ova akcija doprinela je bržem dobijanju rezultata PCR testova i blagovremenom reagovanju u uslovima pandemije.  Mlekoprodukt je tokom prvog talasa pandemije donirao hranu javnim službama čiji su pripadnici danonoćno bili uključeni u borbu protiv širenja zaraze.

Takođe, Mlekoprodukt je, donacijom hrane iz vlastite proizvodnje Dečjem selu u Sremskoj Kamenici pokazala koliko naše malo nekome znači mnogo. U saradnji sa Udruženjem Dečje selo, kompanija Mlekoprodukt je omogućila da najmlađi dobiju preko potrebnu pomoć, u vidu nutricionistički izbalansirane i kvalitetne hrane od prirodnih sastojaka. Mlečni proizvodi koji su donirani u okviru ove akcije bili su dovoljni za višemesečne obroke mališana u Dečjem selu.

Za svoje zalaganje, kompanija Mlekoprodukt nagrađena je u okviru ovogodišnjeg CSR foruma, našavši se u društvu kompanija koje su najznačajniji donatori hrane u Srbiji. Dodelom tih priznanja donatorima hrane odata je zahvalnost vodećim kompanijama koje doniraju velike količine svojih proizvoda doprinoseći suzbijanju gladi, siromaštva i pružajući doprinos ostvarenju ciljeva održivog razvoja. 

Ovim se ne iscrpljuje spisak aktivnosti kojima je kompanija Mlekoprodukt demonstrirala važnost solidarnosti u lokalnoj sredini. U skladu sa orijentacijom ka zdravom životu, Mlekoprodukt redovno donira sredstva sportskim klubovima, a iz godine u godinu podržava i Zrenjaninski maraton i polumaraton, jednu od centralnih sportskih manifestacija u gradu na Begeju.  

Zajedno do čiste i zdrave okoline

Briga o okolini je trajno strateško opredeljenje Mlekoprodukta i cele grupe Savencia – u svim elementima poslovanja kompanija Mlekoprodukt radi u skladu sa najvišim ekološkim standardima. U posvećenosti ekologiji ide se i korak dalje, traganjem za inovativnim rešenjima za smanjenje negativnog uticaja na prirodno okruženje. Jedan od tih načina je donacija surutke kooperantu koji od nje proizvodi biogas. Aktuelni globalni problemi sa izvorima energije sve nas pozivaju na štednju i veću posvećenost održivoj proizvodnji i energetskoj efikasnosti, a reciklaža surutke na ovaj način izvanredan je primer za štednju i aktivnu brigu o životnoj sredini.

Ekološka orijentacija kompanije Mlekoprodukt potvrđena je i na ekološkoj manifestaciji Neko tvoj, usmerenoj na edukaciju dece kroz zabavu, igru i kreativne radionice. Dešavanje je održano 19. juna na platou ispred SPENS-a u Novom Sadu, a bogat program, koji se sastojao od izložbi, akcija i humanitarnih akcija, uz prateći kulturno-umetnički program, bio je u potpunosti posvećen brizi o životnoj sredini. Posebnu pažnju na manifestaciji privukla je edukativna radionica Biser Nutri Akademije #PositiveFood. U saradnji sa iskusnim kuvarima, na radionici su deca pripremala zdrave, izbalansirane i ukusne obroke, da bi se posle toga kroz kviz znanja, ponovo uz igru, proverilo koliko znaju   o ukusnoj, ali zdravoj i odgovornoj ishrani.

Mlekoprodukt je učestovao i u edukaciji dece tokom interdisciplinarne radionice u organizaciji magazina National Geographic Srbija, osmišljene tako da najmlađe uz zabavu podstakne da istražuju i razmišljaju o svetu oko sebe, da ga vole i upoznaju i sagledaju kroz nauku. Mlekoprodukt je doprineo ideji kroz program Kviz & Užina, tokom kog su se deca prvo upoznala sa zdravim namirnicama i pravilnim načinom ishrane, a onda uz pomoć kuvara sama sebi pravila zdrave obroke. 

Mlekoprodukt spada u kompanije kojima je društveno odgovorno poslovanje strateško opredeljenje i  koje su u svakom segmentu svog rada uključene u stvaranje boljih uslova za život u sredini u kojoj deluju, a u vremenu u kome je potreba za zdravom hranom sve veća, raste i obaveza kompanije da svojim primerom pokazuje važnost društvene odgovornosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.