2021

22.12.2021. 14:33

Lideri društvene odgovornosti 2021

Autor: Nova Ekonomija

Više od jedne decenije NIS podržava zajednicu

NIS

2021

22.12.2021. 14:33

Pod korporativnim sloganom „Budućnost na delu“, ova kompanija već više od jedne decenije podržava brojne obrazovne, zdravstvene, socijalne i kulturne projekte u koje je od 2009. godine investirano više od 4,1 milijardu dinara

U savremenom poslovnom svetu postoji mnogo definicija društveno odgovornog poslovanja. Jedna od najprihvaćenijih je ona koja kaže da kroz korporativnu odgovornost kompanije samoinicijativno vraćaju deo profita zajednici u kojoj posluju, odnosno realizuju nekomercijalne projekte, čiji je cilj unapređenje uslova za život ljudi u regionu u kom se aktivnosti realizuju. Svako ulaganje u zajednicu je ulaganje u bolji kvalitet života građana i njihovu budućnost, i zato je važno da u njen razvoj, pored države, budu uključene i kompanije koje svojim zalaganjem i podrškom doprinose razvoju te zajednice. 

Poslednjih godina sve je veći broj kompanija koje posluju u skladu sa principima održivog razvoja i svoje biznis aktivnosti usklađuju sa interesima zajednice u kojoj deluju. Jedna od kompanija koja u fokus svog poslovanja stavlja i podršku društveno odgovornim projektima i ulaganju u zajednicu je kompanija NIS.  Pod korporativnim sloganom „Budućnost na delu“, ova kompanija već više od jedne decenije podržava brojne obrazovne, zdravstvene, socijalne i kulturne projekte u koje je od 2009. godine investirano više od 4,1 milijardu dinara.

U zajednicu ulažemo zajedno  

Uspeh kompanije može biti potpun samo ukoliko doprinosi razvoju zajednice. Imajući u vidu ovu činjenicu  NIS dugi niz godina nastoji da doprinese opštem napretku u Srbiji, stavljajući u fokus potrebe svih članova društva, posebno onih najmlađih, koji su nosioci budućeg razvoja. 

Stvaranje jake, perspektivne i zdrave zajednice, pre svega kroz podršku mladim generacijama, kompanija NIS ostvaruje u okviru programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“. Prijateljstvo koje NIS neguje sa zajednicom u kojoj posluje već 13 godina, ogleda se u realizaciji preko 1000 projekata u koje je uloženo 1,4 milijarde dinara  za  poboljšanje kvaliteta života građana u partnerskim gradovima i opštinama. 

Tako je NIS tokom prošlogodišnjeg ciklusa programa „Zajednici zajedno“ u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, kao i 12 lokalnih samouprava (Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Pančevo, Požarevac, Zrenjanin, Кikinda, Novi Bečej, Srbobran, Žitište, Кanjiža) – podržao rad 83 škole uloživši 114.5 miliona dinara. Cilj ovog ulaganja bio je unapređenje digitalizacije nastavnog procesa i povećanje bezbednosti dece, nastavnika i imovine u školama širom Srbije. Obezbeđena sredstva, usmerena su na opremanje informatičkih kabineta i unapređenje bezbednosno-informacionih sistema u školama, čime je  za  gotovo 46.000 učenika omogućena kvalitetnija realizacija nastave na daljinu, kao i  bezbednije okruženje.

Nastavljajući da osluškuje potrebe zajednice čiji je deo, kompanija je ove godine kroz program „Zajednici zajedno“ uložila 107,5 miliona dinara u oblast ekologije i zaštite životne sredine. Ovogodišnji ciklus programa kompanija realizuje u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, a fokus projekata je očuvanje životne sredine i  unapređenje energetske i ekološke infrastrukture obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih i sportskih ustanova, koje su na usluzi svim građanima lokalnih zajednica. Ovogodišnjim programom „Zajednici zajedno“ podržana je realizacija 29 projekata koji su usmereni na zamenu kotlova za grejanje i posledično smanjenje zagađenja, zatim unapređenje energetske efikasnosti objekata zamenom termoizolacije, dotrajale stolarije i rasvete, postavku solarnog osvetljenja i pametnih klupa, kao i izgradnju ekološkog parka sa izradom i postavkom inovativnih ekoloških pukovskih elemenata.

Obrazovanje kao važna investicija za budućnost 

Da je ulaganje u znanje najbolja investicija, govori i to da je NIS do sada u  podršku obrazovanju, ulaganje u mlade i talentovane pojedince, uložio oko 6,7 miliona evra kroz različite društveno odgovorne programe. Kompanija je do sada stipendirala  oko 130 studenata, od kojih je oko 60 već zaposleno u NIS-u. Samo u 2021. godini zaposleno je 6 stipendista koji su diplomirali na ruskim univerzitetima, a do sada je u tekućoj godini dodeljeno još 6 novih stipendija. 

Unapređenje uslova  za obrazovanje učenika i studenata je prioritet kompanije, pa je tako kroz program „Energija znanja“ NIS adaptirao preko 50 učionica i laboratorija u školama i na fakultetima širom Srbije, a ostvarena je i saradnja sa preko 45 domaćih i međunarodnih naučnih ustanova. U prilog tome govori I činjenica da NIS kroz program „Energija znanja“ sarađuje sa srpskim i međunarodnim fakultetima i u oblasti digitalizacije. Tako studenti i profesori Elektronskog fakulteta u Nišu, na kome je uz podršku NIS-a otvorena nova co-working zona, imaju mogućnost da na moderan i savremen način rade na različitim projektima iz oblasti digitalizacije, zahvaljujući sredstvima koja su dobili od NIS-a, a pored ovog fakulteta saradnju u ovoj oblasti na različitim projektima NIS sprovodi i sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, kao i sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu. Saradnja između kompanije i ovih fakulteta podrazumeva i razmenu znanja, iskustava, realizaciju obuka treninga, stručna savetovanja i konsultacije, učešće u zajedničkim projektima, organizaciju gostujućih predavanja stručnjaka NIS-a i profesora sa fakulteta. 

Takođe, NIS kontinuirano radi i na unapređenju popularizacije ruskog jezika, i saradnji ustanova kultura dve zemlje Srbije i Rusije, pa je tako zahvaljujući sredstvima NIS-a u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije i Srpskim odeljenjem Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, Osnovna škola „Sveti Sava“ u Beogradu dobila renovirani kabinet za ruski jezik. Moderno opremljeni kabinet u potpunosti je adaptiran i prilagođen potrebama učenika koji su se opredelili za učenje ruskog jezika u ovoj obrazovnoj ustanovi. NIS je ove godine potpisao i Memorandum o saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Nišu u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja u cilju popularizacije ruskog jezika.  Kako bi na moderan i savremen način pomogli  da studenti,  ali i odrasli savladaju ruski jezik, kompanija NIS je podržala izdavanje jedinstvenog Udžbenika „Ни пуха ни пера!“ za brzo usvajanje osnove ruskog jezika. 

Odlučna da pruži  podršku i popularizaciji prirodnih nauka, kompanija NIS već devet godina podržava najbolje srpske učenike koji osvajaju medalje iz matematike, fizike i hemije na olimpijadama u našoj zemlji i inostranstvu. 

Velika srca i humanost volontera NIS-a

Ponosni na činjenicu da je davanje, zapravo investiranje u bolju budućnost, kompanija NIS već dugi niz godina u saradnji sa svojim zaposlenima, aktivno sprovodi i realizuje volonterske akcije usmerene na podršku različitim inicijativama i osetljivim kategorijama našeg društva. Sa tim plemenitim ciljem, 2018. godine osnovan je  Klub volontera NIS-a,  koji danas broji  više od 1.600 članova, koji su do sada realizovali 57 akcija u koje je utrošeno  preko 5500  volonterskih sati. 

Vođeni uverenjem da su humanost i empatija najviše ljudske vrednosti, članovi Kluba volontera NIS-a bili su aktivni i u 2021. godini, tokom koje su između ostalog, učestvovali u akcijama pakovanja i isporuke pijaće vode „Jazak“ zdravstvenim ustanovama, poput Opšte bolnice u Čačku, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Urgentnog centra Srbije. Kako je briga o deci u višegodišnjem fokusu društveno odgovornog poslovanja NIS-a, zaposleni kompanije, prvi su volonteri koji su u NURDOR-ovoj bašti u Valjevskoj Kamenici, posadili organsko povrće i začinsko bilje i tako dali svoj doprinos da ovi darovi prirode, stignu do mališana u NURDOR Roditeljskim kućama.

U želji da početak nove školske godine učine lepšim i lakšim za socijalno ugroženu decu i decu bez roditeljskog staranja, zaposleni NIS-a su početkom septembra ove godine obezbedili školsku opremu i pribor za više od 600 učenika. Uspešan početak nove školske godine volonteri su poželeli i korisnicima Prihvatilišta za decu Beograda, Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska, zatim štićenicima Svratišta za decu u Beogradu i Svratišta za decu i mlade Novog Sada,  kao i mališanima bez roditeljskog staranja smeštenim u SOS Dečijem selu u Kraljevu. Tim povodom volonteri NIS-a su uručili pakete sa školskim priborom.

Volonteri NIS-a su učestvovali i u uređenju  izgleda OŠ „Milica Stojadinović Srpkinja“ u Vrdniku okrečivši  fasadu škole i uručivši donaciju flaširane vode „Jazak“, što je za školu od velikog značaja budući da objekat koristi samo tehničku vodu.

Takođe, zaposleni u kompaniji NIS pomogli su i mladima iz sistema alternativnog staranja da se bolje pripreme za proces zaposlenja i pronalazak odgovarajućeg posla, tako što su se priključili programu „Youth Can!“, koji zajednički realizuju Centar „Jaki mladi” i SOS Dečija sela Srbija. 

Bez održivog razvoja nema uspešnog poslovanja

Sve pomenute aktivnosti  deo su programa društvene odgovornosti, koje NIS posvećeno sprovodi dugi niz godina, a u skladu sa globalnim ciljevima održivog razvoja. Kompanija je ove godine objavila 11. uzastopni, verifikovani izveštaj o održivom razvoju, kojim je javnost na sveobuhvatan i transparentan način obaveštena o aktivnostima kompanije na polju razvoja poslovanja, ulaganja u društveno odgovorne projekte, zaštitu životne sredine, zdravlje i bezbednost na radu, kao i u razvoj ljudskih resursa.  U oblasti održivog razvoja NIS se rukovodi globalnim ciljevima Ujedinjenih nacija i u Izveštaju prepoznaje 12 od 17 ovih ciljeva čijem ostvarenju doprinosi svojim poslovanjem. Kako u ovoj kompaniji navode zdrava i perspektivna zajednica jedan je od ciljeva održivog razvoja NIS-a. „Kao pojedinci možemo učiniti mnogo na ostvarenju ovog cilja, ali udruženim snagama možemo gotovo sve”, navode u NIS-u I dodaju da će kompanija I u narednom period nastaviti da ulaže u zajednicu I njen razvoj.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.