Lifestyle

13.06.2023. 10:56

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Da škola deci ne bude „smor“

Lifestyle

13.06.2023. 10:56

ALEKSANDAR BAUCAL, psiholog i profesor Filozofskog fakulteta

 

NE logo za pitanje u intervjuu Da možete da ostvarite samo jednu stvar, korisnu za društvo, u narednih 10 godina, šta bi to bilo?

 

Kada bih imao takvu moć, usmerio bih je da napravimo kvalitetan i pravedan obrazovni sistem. Kada kažem kvalitetan, pod tim podrazumevam da se deca i nastavnici osećaju dobro u školi i da ih školske aktivnosti angažuju na svakom planu, i fizički i emocionalno i estetski i socijalno i kulturno i moralno i intelektualno i duhovno.

 

Kada se učenici vrate iz škole da im budu čudno zašto je nekada škola bila „smor“, a nastavnici da se vrate kući sa osećajem da rade posao koji je važan za društvo i da svojim radom postaju saučesnici u budućem uspehu svojih učenika. Da nastavnici biraju direktore kako bi imali nekoga ko im pruža podršku i obezbeđuje uslove da rade svoj posao najbolje što mogu.

 

A ministarstvo da bude podrška školama i direktorima, a ne institucija koja kontroliše i trenira strogoću. Kada kažem pravedni obrazovni sistem, onda mislim na to da benefite takvog obrazovanja ne uživaju samo neka deca kao što je sada slučaj, već sva deca bez obzira na razlike koje postoje među njima, kao što su pol, rod, mesto življenja, etnička pripadnost, razvojne teškoće, seksualna orijentacija itd.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.