Lifestyle

28.11.2023. 12:27

UNIQA osiguranje

Autor: Nova ekonomija

Dela Paje Jovanovića i Gustava Klimta prvi put u Srbiji

Foto: Marko Rupena

Lifestyle

28.11.2023. 12:27

U okviru izložbe neobičnog formata Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja u Galeriji Matice srpske, predstavljena su tri ženska portreta iz tri muzeja: Galerije Matice srpske, Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Galerije Belvedere iz Beča.

Kao partner i prijatelj izložbe, UNIQA osiguranje je pomoglo da se ostvari san o izlaganju dve nikada viđene slike u Srbiji – Dama sa lila šalom velikog austrijskog umetnika Gustava Klimta iz Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i Bečlijka našeg Paje Jovanovića koja se nalazi u kolekciji bečke Galerije Belvedere.

Ova tri pažljivo odabrana dela, od kojih su dva prvi put izložena u Srbiji, spajaju stvaralaštvo Gustava Klimta i Paje Jovanovića i ukazuju na sličnosti i razlike među velikim umetnicima. Izložene slike prikazuju i društveni kontekst u kojem su nastajale i povezuju muzeje iz čijih su kolekcija, istovremeno govoreći o vezama austrijske i srpske kulture u godini koja prethodi obeležavanju 150 godina odnosa između ove dve zemlje.

„Bogatstvo i raznovrsnost izložbenih programa, zalaganje za očuvanje i predstavljanje kulturnog nasleđa u skladu s aktuelnim kretanjima u muzejskoj struci, doprineli su da iz projekta u projekat Galerija Matice srpske proširuje svoja partnerstva sa privrednim sektorom. Izuzetno nam je drago što smo u realizaciji izložbe Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja nastavili odličnu saradnju koju imamo sa UNIQA osiguranjem.

Razmenom znanja i prožimanjem delatnosti uspeli smo da sagledamo i predstavimo osobenosti oba veličanstvena umetnika i prikažemo paralele između njihovog stvaralaštva. Zahvaljujući ovom partnerstvu publika je u prilici da vidi tri izuzetna dela ova dva velika slikara od kojih su dva prvi put izložena u Srbiji. Zajedničkim zalaganjem učinili smo značajan korak u negovanju prijateljskih odnosa između Srbije i Austrije i napravili uvod u narednu godinu u kojoj se obeležava 150 godina naših međusobnih veza.” – izjavila je tim povodom dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske,

Sonja Marić, direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja u Srbiji i regionalni senior lider za jugoistočnu Evropu je tom prilikom istakla:

„Umetnost i osiguranje spaja neraskidiva nit jer za nas, osigurati znači sačuvati. Društvena odgovornost UNIQA osiguranja se reflektuje kroz opredeljenost za očuvanje neprocenjivih umetničkih dela za buduće generacije. Sa višedecenijskim iskustvom u osiguranju umetničkih dela  širom sveta, UNIQA je osigurala da poklonici umetnosti u Srbiji prvi put vide dva dela izuzetne vrednosti iz bogate kolekcije Umetničko-istorijskog muzeja u Beču i veličanstvene riznice Galerije Belvedere iz Beča.

Poseban pečat predstavlja to što je ovom prilikom našoj publici omogućeno da prvi put vidi jedno originalno delo Gustava Klimta i istovremeno se upozna sa slikom Paje Jovanovića koja takođe nije bila izlagana u Srbiji do sada. Ponosni smo što dugogodišnju podršku kulturi u Srbiji uspešno nastavljamo otvaranjem još jednog poglavlja, zajedno sa Galerijom Matice srpske, Umetničko-istorijskim muzejem i Galerijom Belvedere iz Beča, domovinom UNIQA osiguranja čiji su klijenti najpoznatiji muzeji, galerije, aukcijske kuće i privatni kolekcionari širom sveta.”

Za izložbu vlada veliko interesovanje i očekuje se 10.000. posetilac koji će kao nagradu dobiti putovanje u Beč.

 Izložba Paja Jovanović i Gustav Klimt. Jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja je otvorena do 14. januara 2024. godine i možete je posetiti u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, u Novom Sadu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.