Lifestyle

11.10.2023. 16:50

Dvorana Kulturnog centra Beograda

Autor: Nova ekonomija

DKC – 60 GODINA KULTNOG BEOGRADSKOG BIOSKOPA

Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6 19-22. oktobar 2023. ...

Vizual: Nenad Radojčić, Braća Burazeri

Lifestyle

11.10.2023. 16:50

Povodom obeležavanja 60 godina neprekinutog rada Dvorane Kulturnog centra Beograda tokom dana 19 – 22. oktobra biće priređen niz veoma posebnih programa, među kojima je i pokretanje novog međunarodnog Festivala nesnimljenih filmova. Dok ne pogledamo u budućnost, osvrnućemo se na duboke tragove koje je ovaj bioskop ostavio u kinematografskom i kulturnom životu Beograda i Srbije. 

Dvorana Kulturnog centra Beograda nije samo poznata kao bioskop kvalitetnog, umetničkog filma, već i omiljeno mesto okupljanja ljubitelja sedme umetnosti i filmskih stvaralaca.

Pored bezbroj srpskih i jugoslovenskih filmskih autora svih generacija, holivudska zvezda Bert Lankaster, francuska diva Sofi Marso, čuveni poljsko-francuski autor Andžej Žulavski, kontroverzni argentinski reditelj Gaspar Noe, Vorholov saradnik, kultni američki avangardni autor Pol Morisi, samo su neki od poznatih filmskih stvaralaca čiji se razgovori sa beogradskom publikom još živo pamte. I Dejvid Linč je izabrao baš DKC za svoje ekskluzivno, prvo javno pojavljivanje posle završetka treće sezone serije Tvin Piks, septembra 2017. godine.

Prva i višedecenijska urednica filmske redakcije, Marije Marinčić Majdak ostavila je legat ne samo programima kao što su Non-stop bioskop, Filmski kritičar je izabrao i Po vašem izboru, već je zajedno sa filmskim kritičarem lista Politika Milutinom Čolićem birala reviju najgledanijih i najboljih filmova prikazanih u prethodnoj godini, koja je podstakla osnivanje FEST-a.

Savremeni koncept DKC-a u 21. veku postavio je ugledni filmski kritičar Nebojša Popović, koji je, uz podršku glavne urednice programa Vesne Danilović, godinama kreirao filmski program ove kuće pod sloganom „Bioskop dobrog filma“, fokusirajući se pre svega na umetnički i autorski film visokih profesionalnih standarda.

Dvorana Kulturnog centra Beograda dom je skoro svim najvažnijim festivalima naše kulturne scene, a neki od njih, poput Festivala autorskog filma, Slobodne zone i Nordijske panorame, nastali su upravo u ovom bioskopu. U DKC-u su pokrenuti i u njemu se održavaju međunarodni filmski festivali kao što su Španski metar, GoetheFest, i znalački birane revije nacionalnih kinematografija poput finskog, austrijskog, izraelskog, rumunskog, iranskog dokumentarnog filma, japansko-srpskog filma…

U bioskopu se redovno održavaju i najveći filmski festivali u Srbiji: FEST i BELDOKS, a neguje se i saradnja sa mladim stvaraocima, posebno u okviru Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija.

DKC je (2006) postao član evropske mreže bioskopa Europa Cinemas.

Kulturni centar Beograda je, u saradnji sa još devet osnivača iz oblasti filmske umetnosti, osnovao godišnju nagradu „Nebojša Popović“ za promociju i kritičko promišljanje filmske umetnosti i kulture.

Urednik filmskog programa od 2015. godine bio je Stefan Arsenijević uz periodičnu saradnju sa gostima-urednicima Bojanom Vuletićem, Melinom Pota Koljević, Majom Uzelac. Danas je urednik filmskog programa Ivan Aranđelović.

Izložbom Grlom u jagode – 40 godina TV serije Srđana Karanovića, u foajeu DKC-a 2016. godine otvorena je Filmska galerija, koja funkcioniše do danas.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.