Lifestyle

29.03.2024. 13:33

New Look Entertainement

Autor: Nova ekonomija

Kako da pravilno zaštitite motor automobila i kako ulje utiče na ispravan rad motora?

Foto: Pexels

Lifestyle

29.03.2024. 13:33

Mnogi vozači često uzimaju svoj automobil zdravo za gotovo i zaboravljaju da je potrebno biti proaktivniji kako bi on nastavio da radi kako treba. Lako je zaboraviti redovno održavanje vozila, ali ako želite da vaš automobil pređe što više kilometara, najvažnije je da brinete o motoru.

Motor je srce i duša automobila i povremeno mu je potrebna malo pažnje. Da biste osigurali da vaš motor radi glatko, neophodno je izabrati pravo ulje, jer sve vrste viskoznosti i tipovi motornih ulja nisu pogodni za svako vozilo. Različiti motori zahtevaju specifične tipove ulja kako bi maksimalno iskoristili svoje performanse i produžili svoj vek trajanja.

U nastavku ćete pronaći načine kako da zaštitite motor svog automobila kak biste produžili njegov vek trajanja na putu, te kako motorna ulja u tome mogu da pomognu.

Kako motorno ulje štiti srce vašeg automobila

Da bi automobil radio bez problema, njegov motor prolazi kroz intenzivnu obradu. Svaka od metalnih komponenti motora radi pod visokim intenzitetom.

Jedina stvar koja sprečava trenje između ovih metalnih komponenti je motorno ulje, čija je važnost posebno naglašena kroz program za komercijalna vozila, gde su zahtevi za zaštitom i performansama motora još rigorozniji.

Evo kako ulje deluje:

Sve počinje na dnu motora. Ulje cirkuliše kroz motor preko mreže uljnih kanala dok se ulje poziva. Pumpa gura ulje u filter za ulje. Filter hvata svaku mikroskopsku nečistoću, ostavljajući ulje čistim. Nakon čišćenja, ulje nastavlja svoj put kroz različite delove motora, čuvajući ih od habanja i oštećenja.

Ulje oblaže klipove, smanjujući trenje i olakšavajući njihovo kretanje unutar motora. Istovremeno, održava rad ventila i bregastih osovina u savršenom skladu, prenoseći toplotu i podmazujući brzo pokretne metalne delove, sprečavajući bilo kakve probleme izazvane trenjem.

Pored toga, ulje stvara zaštitni sloj oko radilice, osiguravajući nesmetan rad srca motora. Kako se spušta duž zidova cilindra, stvara klizavu površinu koja omogućava klipovima glatko kretanje gore-dole.

Nakon svog putovanja kroz motor, ulje se vraća nazad do dna, gde ga spoljašnji vazduh hladi dok se priprema za idući ciklus podmazivanja.

Umirujući efekti ulja na motor

Ulje u motoru pored toga što obavlja glavnu ulogu u odvođenju toplote od osnovnih komponenti, čime se sprečava njihovo pregrevanje pod visokim opterećenjem, stvara i zaštitni jastuk koji ublažava udarce proizvedene vibracijama motora.

Ova dvojaka uloga ulja osigurava neometano i efikasno funkcionisanje motora, čime se poboljšavaju performanse i produžava njegov vek trajanja.

Dodavanjem specifičnih aditiva u motorno ulje postiže se dodatna zaštita. Deterdženti čiste unutrašnjost motora od prljavštine i mulja, dok disperzanti sprečavaju nečistoće da se lepe za  komponente motora, štiteći ih od potencijalne štete.

Konačno, agensi protiv habanja deluju diskretno ali moćno, redukovanjem trenja između pokretnih delova motora, što smanjuje njihovo trošenje i omogućava dugotrajniju upotrebu.

Uvođenjem ovih aditiva, motorno ulje prelazi svoju osnovnu funkciju maziva i postaje važan faktor u očuvanju zdravlja motora. Ova složena interakcija između ulja i motora nije samo tehnički proces; to je koordinisani napor koji osigurava da vaš motor nastavi da radi glatko i efikasno.

Zahvaljujući ovakvom nivou zaštite, svaki deo motora dobija potrebnu podršku za sigurno i pouzdano funkcionisanje. Ovaj koordinirani sistem zaštite osnov je za mirnu i bezbednu vožnju bez obzira na uslove, garantujući da motor vašeg vozila ostaje u vrhunskoj formi.

Zašto je važna redovna zamena ulja za motor

Redovna zamena ulja održava vitalne delove vašeg motora u vrhunskom stanju. S druge strane, preskakanje zamene ulja može dovesti do naslaga i mulja, ometajući ispravan rad motora i potencijalno prouzrokujući štetu.

Redovna zamena ulja osigurava da vaš motor radi efikasno, produžavajući njegov životni vek i osiguravajući nesmetanu vožnju.

Kada dođe vreme za zamenu ulja motora, preporučuje se upotreba ulja koje je posebno formulisano kako bi odgovaralo zahtevima i tipu motora vašeg vozila. Na tržištu postoje različite opcije motornih ulja od različitih brendova, uključujući i širok izbor Castrol motornih ulja.

Na primer, Castrol Edge 5W-40 sintetičko ulje je jedna od mogućnosti koja se preporučuje za vozila iz Volkswagen grupe sa TDI motorom, uz preporučeni interval zamene od 15.000 kilometara.

Kako osigurati dug i pouzdan rad motora uz pravilno održavanje motornog ulja?

Kako biste osigurali dug i pouzdan rad motora, prvi korak u održavanju je redovna provera nivoa ulja pri svakom drugom punjenju goriva. Osim toga, važno je često menjati ulje, posebno ako vozite u zahtevnim uslovima.

Takođe, treba izbegavati prelivanje kartera uljem jer to može dovesti do pregrevanja motora. Nemojte zaboraviti ni da temeljno očistite čep sa posude za ulje prilikom svake zamene.

Razmislite o dodavanju uljnog hladnjaka ako često vučete teret, jer to takođe može da produži vek motora. Kada menjate ulje, preporučuje se upotreba sintetičkog ulja jer, iako skuplje, pruža bolju zaštitu i duže intervale pre zamene.

Na kraju, bitno je koristiti preporučenu viskoznost ulja za odgovarajući temperaturni opseg kako biste osigurali optimalne performanse.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.