Lifestyle

07.02.2024. 10:40

Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova

Autor: Katarina Pantelić

Kako do državnih subvencija za kupovinu električnog automobila?

Foto: Pixabay

Lifestyle

07.02.2024. 10:40

Vlada Srbije je usvojila uredbu na osnovu koje građani mogu da kupe potpuno nov električni automobil ili neko drugo vozilo uz subvencije države. Postupak za podnošenje zahteva za subvencije i kupovina samog autombila se odvija u šest koraka, a zahtev je moguće podneti od 12. februara pa sve do 31. oktobra ove godine.

Kolika će subvencija biti zavisi, naravno od vrste vozila. Tako za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla, sledi 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala 500 evra, dok za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tona, subvencije su 5.000 evra.

Najpre je potrebno da građani lično na pisarnici Ministarstva zaštite životne sredine ili poštom podnesu zahtev za subvecnije. Adresa na kojoj se podnosi zahtev je Omladinskih brigada 1. Beograd, sa naznakom „Zahtev za subvencionisanje kupovine električnih vozila“.

Drugi korak sprovode nadležne službe Ministarstva koje formiraju predmet od dokumentacije koju je podnosilac zahteva dostavio, a zatim Komisija za sprovođenje postupka subvencionisanja pregleda taj predmet.

Nakon toga, ako se utvrdi da je dokumentacija kompletna, Komisija donosi „Rešenje o dodelu subvecnije“ a onaj ko je predao zahtev će biti pozvan da lično špreuzme taj dokument.

Dokument koji građanin dobije od ministarstva i koji potvrđuje da je „sve u redu“, dostavlja prodavcu vozila ili lizing kući koji bi trebalo da pripreme finansijsku dokumentaciju koju onda dostavljaju Ministarstvu zaštite životne sredine, takođe na pisarnicu ili poštom.

Sledeća dva koraka su uputstva o dokumentaciji koja treba da se dostavi u zavisnosti da li se vozilo kupuje preko finansijskog lizinga (Ugovor o finansijskom lizingu, dokaz o prenosu sredstava iz banke i dokaz da je uplaćeno više od 15 odsto vrednosti vozila), ili direktno od auto kuće (predračun i avansni račun, dokaz o prenosu sredstava i ugovor o kupoprodaji vozila).

Ove godine, Vlada Srbije je opredelila 170 miliona dinara za subvencionisanje isključivo kupovine električnih vozila.

Država kupovinu novih električnih vozila dotira sa 170 miliona dinara

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.