Lifestyle

14.06.2024. 13:48

BBC

Autor: B.LJ.

Koje kućne biljke su najbolje za kancelariju?

Pixabay

Lifestyle

14.06.2024. 13:48

Kućne biljke u kancelariji mogu da utiču na smanjenje stresa, povećanje koncentracije, samim tim i produktivnosti, i generalno – da ulepšaju okruženje za rad. Koje kućne biljke su dobre za vašu kancelariju zavisi od toga da li je svetla, mračna, topla ili hladna.

Klima uređaji mogu da suše biljke i nisu pogodni za kućne biljke iz tropskih regiona, piše BBC.

Najčešći problem za održavanje zdravlja kancelarijskih biljaka je nedostatak vremena. Zato je, prenosi britanski javni servis, sigurnije izabrati biljke koje ne zahtevaju mnogo održavanja i koje mogu da „prežive“ i ako ih zanemarite.

Evo 15 biljaka za koje je lako brinuti:

Sanseverija

Sanseverija je poznata pod nazivima sablja, sabljarka, indijansko pero i svekrvin jezik. Idealna biljka za kancelarijsko okruženje. Potiče iz centralne Afrike gde raste u suvim uslovima i zato joj nije potrebno mnogo zalivanja.

Ova elegantna biljka takođe može dobro da raste u većini svetlosnih uslova, osim u dubokoj senci. Široki listovi mogu biti obrubljeni krem ili belom i dostići visinu do 1,2 metra, iako postoje sorte visoke 25 centimetara, koje bi bile savršene za vrh stola ili police.

Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Izvor: Pixabay

Zamija ide u visinu i jedna je od najlakših kućnih biljaka za uzgoj i uspevaće pri slabom osvetljenju, iako je idealno pogodna za toplo mesto na jakom indirektnom svetlu. Ova biljka je poreklom iz istočne Afrike i nije joj potrebno često zalivanje, što je čini biljkom koja se malo održava za užurbanu kancelariju.

Zlatna puzavica (Epripremnum pinnatum ‘Marble Queen’)

Ova biljka treba da se uzgaja u visećoj korpi, gde njene kaskadne stabljike mogu da vise ili da je drže kompaktnom da ulepša radni sto ili policu. Lako je smanjiti i preoblikovati ovu raznobojnu lozu, koja ima listove ovalnog oblika sa kremastim mermerom.

Može da se nosi sa neredovnim zalivanjem i slabim osvetljenjem, ali njegovi listovi mogu biti manje svetli na senovitom mestu.

Rajska palma (Howea fosteriana)

Sporo raste, ali može dostići i do tri metra visine, sa zakrivljenim, zimzelenim listovima. Palma Kentia je poreklom sa ostrva Lord Hau u Australiji gde raste u šumama, i uspevaće u sličnim uslovima uzgoja u zatvorenom prostoru – svetla kancelarija je idealna, ali izbegavajte direktnu sunčevu svetlost. Tu i tamo može da se nosi sa propuštenim zalivanjem.

Aspidistra (Aspidistra elatior)

Biljke koje su dobre za početnike su idealan izbor za kancelarijsko okruženje, jer to obično znači da – dobro podnose zanemarivanje. Nije izbirljiva kada se radi o osvetljenju, a ne smeta ni nepravilno zalivanje. Vrsta ima široke zelene listove, ali postoji i šareni tip. Da bi vaša biljka bila u najboljem zdravlju, držite je dalje od direktne sunčeve svetlosti i pustite da se osuši između zalivanja.

Dracena (Draceana fragrans)

Biljka kukuruza, poznata kao Dracena, sporo raste, dostiže dva metra u zatvorenom prostoru, iako u divljini mogu narasti i do šest metara. Dobro će rasti u uslovima svetle senke do jakog, indirektnog svetla i trebaće im malo održavanja. Ova biljka, koja se lako održava, može da se nosi sa sušom i ima široke, zimzelene listove.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Lako se uzgaja, lako se razmnožava, i lako se brine o njemu. Mogu se uzgajati u skoro svakoj prostoriji u zatvorenom prostoru, osim na direktnoj sunčevoj svetlosti. To su čvrste biljke sa raznobojnim listovima, a postoji i atraktivna sorta kovrdžavih listova, „Boni“, koja bi bila privlačna biljka za radni sto.

Drvo novca (Crassula ovata)

Kaže se da listovi biljke podsećaju na novčiće, zbog čega se ponekad naziva i stablo novca i da donosi bogatstvo. Možda vam neće doneti bogatstvo na poslu, ali mu je potrebno samo povremeno zalivanje, što ga čini lakom biljkom za kancelariju. Treba da je na svetlom mestu, van direktne sunčeve svetlosti.

Kaktus riblje kosti (Epiphyllum anguliger)

Kaktus od riblje kosti je egzotičan dodatak kancelariji i zahteva malo više pažnje od nekih od navedenih biljaka. Uspeva na toplom, svetlom mestu i ima koristi od redovnog zamagljivanja. Zalijte kaktus riblje kosti kada se gornjih nekoliko centimetara komposta osuši. Ovaj dramatični kaktus vredi dodati kućnoj kancelariji ili radnom mestu jer ima „dramatične“ listove i mirisno cveta u jesen.

Čuvarkuća ili Eševerija

Eševerija je dobra za male prostore ili za dodavanje zelenila stolovima zato što uspevaju u zanemarivanju. Dolazeći iz vrelih krajeva kao što je Meksiko, eševerija se dobro nosi sa sušom. Ovim biljkama treba svetla, ali ne bi smele da budu na direktnom i jakom.

Nit srca ili Ceropegija (Ceropegii woodii)

Atraktivni zeleni i srebrni listovi su u obliku srca, sa ružičasto ljubičastom donjom stranom. Uspeva na jakom, indirektnom svetlu. Ostavite kompost da se osuši između zalivanja.

Pilea kineski dolar (Pilea peperomioides)

Ova lagana biljka ima prelepe okrugle listove na dugim stabljikama. Lako se razmnožava, stvarajući bebe u svojoj osnovi, što olakšava besplatno stvaranje novih biljaka. Kineska biljka novca dobro raste na jakom, indirektnom svetlu. Zalivajte kada se kompost osuši.

Aloe vera

Izvor: Pixabay

Poznata po svojim lekovitim svojstvima, Aloe vera je takođe atraktivna, nezahtevna kućna biljka. Dobar je izbor za užurbanu kancelariju. Stavite ga na svetlo, toplo mesto i zalivajte tek kada se gornjih nekoliko centimetara komposta osuši. Ne zaliva se zimi.

Spatifilum

Elegantni ljiljan mira će ulepšati svaku kancelariju svojim sjajnim listovima i belim cvetovima koji se pojavljuju tokom proleća i leta. Može da toleriše slabo osvetljenje, ali joj je potrebno redovno, lagano zalivanje. Takođe ima koristi od zamagljivanja, ali ako niko nema vremena da to uradi, stavite biljku na poslužavnik sa vlažnim šljunkom da povećate vlažnost.

Slonovo stopalo (Beaucarnea recurvata)

Slonovo stopalo nije prava palma, lako se održava i treba ga zalivati samo umereno tokom proleća i leta. Stavite ga na jako, indirektno svetlo i ne bi trebalo da pravi probleme.

Preduzeće koje pomaže ženama žrtvama trgovine ljudima – Bagel Bejgl

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.