Lifestyle

14.05.2023. 19:00

Autor: Nova Ekonomija

Menjao bih pravničku karijeru za poljoprivredu

Nikola Kovačević

Lifestyle

14.05.2023. 19:00

NIKOLA KOVAČEVIĆ, pravnik za ljudska prava 

NE logo za pitanje u intervjuuDa možete da ostvarite samo jednu stvar, korisnu za društvo, u narednih 10 godina, šta bi to bilo?

Sproveo bih reformu obrazovanja na svim nivoima i uveo predmet ljudska prava prilagođen različitim uzrastima u svim razredima osnovnih i srednjih škola sa obaveznom praktičnom nastavom.

NE logo za pitanje u intervjuuAko biste mogli da nametnete jedno pravilo koje svi na svetu moraju da poštuju, koje pravilo bi to bilo?

Zabranio bih sve oblike eksploatacije prirode koji mogu imati dalekosežne posledice po opstanak živog sveta na planeti zemlji. Klimatske promene, uništavanje živote sredine i eksploatacija vođenja isključivo profitom, a ne opštim interesom, jeste i tek će postati glavni generator ljudske patnje na globalnom nivou – ratovi, migracije, glad, smrt, epidemije i tako dalje.

NE logo za pitanje u intervjuuKoju svoju ideju smatrate odličnom? Da li ste je ostvarili ili možete da je ostvarite?

Stvaranje resursnog centra za mlade profesionalce u oblasti zaštite ljudskih prava koji bi pratili sve propise i prakse kojima se nanosi šteta opštem interesu. Nisam je ostvario i nisam siguran da ću je ikada ostvariti zbog katastrofalnog stanja u društvu, odliva mozgova i neprepoznavanja ove teme od strane relevantnih i uticajnih ljudi u ovom društvu među političarima, akademicima i drugim profesionalcima koji su zapali u apatiju i oportunizam.

NE logo za pitanje u intervjuuKad biste postali predsednik, šta biste prvo uradili?

Držao bih se ustavnih ovlašćenja i vraćao bih u Narodnu skupštinu sve zakone koji nisu u skladu sa Ustavom i standarima ljudskih prava uz prateće obrazloženje i javne istupe koji bi, zbog same prirode funkcije koju bih obavljao, bili vidljivi i edukativni za građane.

NE logo za pitanje u intervjuuKada biste mogli da napravite jedan zakon, koji bi to bio?

Zakon o nezavisnom mehanizmu za istraživanje slučajeva zlostavljanja počinjenog od strane državnih agenata.

NE logo za pitanje u intervjuuMožete imati bilo koje tri stvari koje želite. Zauzvrat morate date druge tri stvari. Šta bi to bilo?

Odrekao bih se 1) pravničke karijere, 2) života u Beogradu i 3) svih profesionalnih priznanja zarad  1) dostojanstvenog života 2) na relaciji Herceg Novi-Vilusi (moje selo) gde bih se bavio 3) organskom poljoprivredom i stočarstvom.

NE logo za pitanje u intervjuuDa možete da se vratite u prošlost i ispravite samo jednu stvar, šta bi to bilo?

Više vremena bih proveo u šetnji sa mojim najboljim prijateljem, psom Giletom koji me je napustio 2021. godine i uz čiju podršku i ljubav sam doživeo ličnu i profesionalnu transformaciju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.