Za manje od tri nedelje počinju Olimpijske igre, a posle njih i Paraolimpijske igre u Parizu, i priče o najvećoj sportskoj manifestaciji, koja se odigrava jednom u četiri godine – uveliko su počele.
Logično, najviše se priča o sportu, ali postoje stvari o kojima se manje govori, sporedne su, ali opet veoma bitne, poput toga ko će i koliko hrane pripremiti, kao i šta sportisti mogu da očekuju tih nekoliko nedelja.
„Više od 200 kuvara pripremiće više od 13 miliona obroka“, piše BBC, i napominje da s obzirom na to da je po hrani poznata Francuska domaćin i ne čudi što će „Olimpijsko selo postati i dom najvećeg restorana na svetu“.
Nahraniti 15.000 međunarodnih sportista iz 208 zemalja i teritorija ogroman je zadatak, a 200 kuvara biće spremno da pripremi više od 40.000 obroka svakog dana, kako u restoranu Olimpijskog sela, tako i na 14 mesta širom grada u kojima će biti održana takmičenja.
Tokom dva perioda od po dve sedmice koliko traju Olimpijske igre i posle njih Paraolimpijske, biće servirano više od 13 miliona obroka – što je jednako količini hrane koja se priprema na 10 svetskih prvenstava u fudbalu.
Kompleks filmskog studija Cite du Cinema u Sen Deniju, na periferiji Pariza, biće središte ovog kulinarskog podviga, piše britanski javni servis.
Ishrana za šampione
Upravo na tom mestu pripremaće se hrana iz francuske, azijske, afro-karipske kuhinje, sa 500 različitih recepata – tako da se zadovolje ukusi svih takmičara.
Foto: Screenshot/Sodexo live
Jelovnici su pripremljeni u saradnji sa bivšom osvajačicom bronzane medalje, sada nutricionistkinjom Helen Defrans. Ona je, kako je rekla, posvetila veliku pažnju kvalitetu i transparentnosti sastojaka, ali i ukusima i estetskoj privlačnosti.
O kvalitetu hrane, a ujedno i zaštiti životne sredine, se posebno vodilo računa, te će tako, navodi BBC, četvrtina svih sastojaka biti nabavljena u radijusu od 250 kilometara od Pariza, a 20 odsto mora biti organskog porekla. Meso, mleko i jaja biće iz Francuske, a trećina hrane biće biljnog porekla.
U Olimpijskom selu postavljeno je 200 česmi za vodu i sokove.
Olimpijada s Mišelinovim zvezdicama
Izvršni šef kuhinje u olimpijskom selu, ili šef nad šefovima biće Šarl Giloj, koji sa svojim timom vredno radi na obrocima već mesecima.
„Džudista koji teži više od 100 kilograma neće jesti uopšte na isti način kao gimnastičar od 45 kilograma“, rekao je Giloj, napominjući da su on i njegov tim prilikom izrade recepata uzeli u obzir druge faktore, poput kulturnih.
Uz njega, obroke najboljim sportistima sveta pripremaće i Amendine Šenjo (Amandine Chaignot), koja je bila sudija u francuskom Master šefu pre 10 godina. Vlasnica restorana Poulicheu u Parizu, za svoje prepoznatljivo jelo, izabrala je da istakne pečenu francusku piletinu, jer je želela da napravi recepte koji su prilično pristupačni.
Još jedan vrhunski kuvar Aleksandre Macija je već upoznat sa izazovima ishrane sportista, jer je – pre nego što je zaradio tri Mišelinove zvezde u svom restoranu AM u Marseju – bio profesionalni košarkaš.
„Ako dobijem priliku da gledam košarkaško finale, biće mi zadovoljstvo“, rekao je Macija.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Radni dani su nekada imali definisan početak i kraj. Ali, baš kao loš prvi sastanak, radni dani se sve više protežu unedogled, prema najnovijim podacima iz Majkrosoftovog izveštaja o radnim trendovima.„B...
Jedinstveni Šekspir festival, koji je od 2014. godine publici u Srbiji predstavio više od 60 savremenih svetskih pozorišnih produkcija Šekspirovih dela iz 23 zemlje sveta, uprkos izostanku finansijske podršk...
Čak i kad je isti naziv banke, kao i one u kojoj imate otvoreni tekući račun u Srbiji, podizanje keša sa bankomata će vas gotovo uvek koštati. Koliko tačno - zavisi od vrste kartice, ali i od cenovnika svake...
Period venčanja je u punom jeku. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine u Srbiji sklopljeno je više od 30.000 brakova. Pa, iako niste vi ti koji staju na ludi kamen, verovatno jeste ...
NOVA EKONOMIJA
prtplatite se za čitanje premium sadržaja
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rsInforamcije koje imaju dodatnu vrednost
Koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste saglasni sa tim.Ok