
Šta je 5G mreža?
Sva tri mobilna operatera koja posluju u Srbiji, objavila su da su pustila 5G mrežu. Međutim, malo ko zna šta je zapravo 5G mreža i zašto je ona značajna, da li je opasna po zdravlje i da li ćemo kada upalim...
Limun je verovatno najkorišćenija namirnica u kuhinji. Od limunade preko limun kocki, dodajemo ga svuda – u vodu, preliv, ribu, pa čak i u čaj. Međutim, koliko god limun bio zdrav i svestran, ovih pet stvari sa limunom moraju da se izbegavaju.

Limunov sok je bogat vitaminom C, stoga je osetljiv na toplotu. Ako se cedi direktno u vruće jelo, recimo tek izvađeno iz rerne, temperatura će unistiti veliki deo nutrijenata, koji su glavni razlog zašto konzumiramo ovu namirnicu. Takođe, ako prebrzo iscedimo limun na toplo jelo rizikujemo da nam obrok promeni ukus – odnosno dobije gorčinu.
Najbolje bi bilo da se limunov sok doda na kraju kuvanja, pošto se jelo ohladi.
Najpopularniji način mršavljenja je ceđenje limuna u mlaku vodu, ali su onda nutricionisti predložili i da se dodaju kriške limuna u bocama vode, pogotovo za one koji nisu navikli da unose mnogo vode.
Voda dobije primese ukusa limuna, ali ovo nije najzdraviji način da unosite limun, kao ni vodu. Ako se limun ubacuje sa korom i stoji u vodi duže od nekoliko sati, rizikuje se da pesticidi i gorka ulja izađu iz kore limuna i pređu u vodu.
Najbolje je koristiti oguljeni limun ili iscediti sok od limuna koji će se čuvati u frižideru. Voda sa limunom, najbolje bi trebalo da se popije kroz sat vremena.

Vitamin C je jedan od popularnijih načina za borbu protiv podočnjaka i nalazi se u mnogobrojnim kremama, kao i u limunu. Dok se limunov sok koristi kao izbeljivanje u kućnim receptima, a mnogi ga koriste kao i prirodan način za posvetljivanje kose tokom vrelih letnjih dana. Međitim, limun sadrži jedinjenja (furanokumarine) koja mogu da izazovu jaku reakciju na UV zračenje.
Rizikuje se crvenilo, fleke, pa čak i opekotine ukoliko se izađe na sunce nakon nanošenja limuna na kožu. Limun za negu kože mora da se koristi isključivo uveče i da se temeljno ispere pre izlaska napolje.
Limun, kao i limunov sok je veoma kiseo i loše reaguje sa aluminijumom, kao i gvožđem i bakrom. Postoji mogućnost oslobađanja metalnog ukusa u hranu, ali i štetnih materija iz posuđa.
Preporuka je da se koriste staklene, keramičke ili posude od nerđajućeg čelika kad se cedi limun ili priprema marinada.

S obzirom da limunska kiselina razgrađuje proteine, ona omekšava meso – ali samo na kratko vreme. Ako se meso predugo ostavi, pogotovo riba ili piletina, u limunovoj marinadi ono postaje kašasto i gumasto.
Idealno vreme mariniranja je od 30 minuta do dva sata.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Sva tri mobilna operatera koja posluju u Srbiji, objavila su da su pustila 5G mrežu. Međutim, malo ko zna šta je zapravo 5G mreža i zašto je ona značajna, da li je opasna po zdravlje i da li ćemo kada upalim...

U domovima se sve češće koriste uređaji koji međusobno komuniciraju i obavljaju zadatke bez stalnog nadzora. Svetlo, grejanje, sigurnosni sistemi i aparati mogu da rade po pravilima koja korisnik postavi. ...

Crni petak je iza nas, ali popusti još uvek traju. U petak, 28. novembra započeto je sezonsko sniženje u trgovinskim lancima, ali i uslužnim objektima. Trgovci su obećali sniženja i do 50 odsto, a Nova ekono...

Svega još par dana nas razdvaja do čuvenog Crnog petka koji bi po pravilu trebalo da bude jedan od dana kada pojedinac najjeftinije može da kupi sve moguće potrepštine, a da ne ostane bankrot. Međutim, da li...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE