Prvi muzej u Srbiji u kome se eksponati degustiraju, Muzej viskija, otvoren je sinoć u Beogradu. Iza ove jedinstvene izložbe stoji čuvena Džejmson destilerija, a svi koji posete muzej biće u prilici da se osete kao posetioci destilerije u dablinskom Bow street-u.
Irci su poznati po viskiju, a veruje se da su ovo piće pravili i Kelti.
S obzirom da je na prostoru Srbije sahranjeno čak četiri keltska kralja, veza između Srbije, viskija i Irske, čini se, još je jača.
Svakako, po proizvodnji pića od ječma, kukuruza, pšenice, ječma, raži, ističu se i SAD i Škotska.
U Muzeju viskija, koji je smešten na Dorćolu, u kući Andre Đorđevića, možete da obiđete turu, ali i da „obrnete“ turu.
Foto: Muzej viskija Beograd
Dok pijuckate piće, vodič vas upoznaje sa procesom proizvodnje viskija, iz sobe u sobu, gde možete da naučite, recimo, koja je razlika između skoča i burbona. Koliko viski treba da odstoji u buretu pre puštanja u prodaju.
Vodiči će se potruditi da posetiocima kažu sve o „vodi života“ (na keltskom „Uisce beatha“), kako su kelti nazivali viski, kao i šta je „angel share 2%“.
Glumac Branislav Tomašević proglasio je muzej otvorenim, a među okupljenima bili su Dejan Cukić, Aleksandar Srećković, Marina Ćosić i drugi.
Foto: Muzej viskija Beograd
Muzej u Kneginje Ljubice 21 biće otvoren do decembra.