Lifestyle

17.07.2023. 08:33

IMS

Autor: Dimitrije Gašić

Pečat Stefana Nemanje, žezla careva – Novi eksponati na izložbi „Čekajući stalnu postavku“

Olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje, Foto: IMS

Lifestyle

17.07.2023. 08:33

Istorijski muzej Srbije od juna ove godine obogatio je izložbu „Čekajući stalnu postavku”, pa publika ima prilike da vidi, između ostalog, olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje. Tu su i rekonstruisana žezla cara Dušana i carice Jelene iz XII veka.

Žezla je starim tehnikama izradio filigranista Goran Ristović Pokimica po uzoru na freske iz manastira Lesnovo, a u konsultacijama sa brojnim relevantnim stručnjacima.

Detalj sa izložbe „Čekajući stalnu postavku” Foto: Dragan Kurucić

Izložba je koncipirana tako da daje uvid u pojedine celine buduće stalne postavke – u centralnoj i bočnim salama prezentovani su predmeti koji su pripadali rodonačelnicima i njihovim naslednicima iz dinastija Karađorđević i Obrenović, a u ostatku prostora predstavljeni su period prednemanjićkih i nemanjićkih vladara, pad srpske srednjovekovne države pod osmansku vlast, kao i period srpske Despotovine.

Olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje, Foto: IMS

Kako je najavljeno, izložba će i u narednom periodu biti obogaćivana novim originalnim predmetima i novim rekonstrukcijama kruna, kao što su krune kralja Mihaila I Vojisavljevića, kraljice Simonide, kralja Tvrtka I Kotromanića i despota Đurađa Brankovića, koje su u procesu izrade.

Od juna meseca započela je realizacija programa pod nazivom „Subota u Istorijskom muzeju”, koji predstavlja raznovrsne prateće programe u okviru izložbe „Čekajući stalnu postavku” namenjene svim uzrastima.

Rekonstrukcija žezla cara Dušana Izrada Goran Ristović Pokimica, foto: IMS

Prateći programi se održavaju svake subote od 13 časova i obuhvataju stručna vođenja kroz aktuelnu izložbu, stručna vođenja na posebne teme i kreativne radionice za decu.

Autori koncepcije izložbe su Dušica Bojić, Slađana Bojković i Tijana Jovanović Češka, dizajn postavke je osmislila kustoskinja Izabela Martinov Tomović, dok su u pripremi i realizaciji izložbe učestvovali kustosi Muzeja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.