Na jačanje imuniteta najčešće pomislimo u jesenjem i zimskom periodu, kada smo najviše izloženi bakterijskim i virusnim infekcijama, a kada traje sezone gripa, kao što je to sada slučaj, dobro je znati i podsetiti se koju hranu i vitamine treba da jedemo i uzimamo kako bismo ojačali imunitet.
Hranljive materije koje pomažu održavanju našeg imunog sistema uključuju vitamine C, A, D, B6, B12, kao i gvožđe, selen, cink. Ove vitamine i minerale možemo obezbediti unosom raznovrsne hrane, uključujući voće, povrće, orašaste plodove i semenke, integralne žitarice, meso i ribu, kao i mlečne proizvode, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije Batut.
Sveža hrana može da obezbedi hranljive materije koje su potrebne našem imunološkom sistemu da pravilno funkcioniše, a kada se prehladimo potrebno je da povećamo unos citrusnog voća koje sadrži vitamin C, savetuje Batut.
Osim limuna, limete, mandarine, pomorandže, grejpfruta, tu je i bobičasto voće, kao značajan izvor vitamina C.
Na Institutu ističu da se ne sme zaboraviti povrće kao što su paprika, brokoli koji su takođe bogati ovim vitaminom. U jačanju imuniteta i u borbi protiv virusnih infekcija, važnu ulogu ima i beli luk, đumbir i danas sve popularnija kurkuma koja ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. U ishranu može da se uvrsti kao začin u spremanju hrane ili se od nje može napraviti napitak.
U jačanju imuniteta određenu ulogu imaju i fermentisani proizvodi kao što su jogurt, kefir ili kiseli kupus.
Međutim, važno je napomenuti, ističu, da na očuvanje imuniteta treba da mislimo tokom cele godine jer je to proces koji, pored pravilne ishrane, uključuje i fizičku aktivnost i kvalitetan san.
U Batutu napominju da pravilnom, izbalansiranom ishranom možemo da održimo funkcionalan imuni sistem sprečavajući nedostatak određenih vitamina i minerala, te da usled nepravilne ishrane može doći do deficita u hranljivim materijama, i, posledično, do pada imuniteta.
Preporuke za prevenciju virusnih infekcija, poput gripa, na primer, ne razlikuju se mnogo od opštih preporuka za pravilnu ishranu.
Uz ishranu, naravno, vrlo je bitno da sve životne navike budu usklađene sa ishranom. Zato je važno živeti zdravim načinom života, uz ishranu to znači imati i redovnu fizičku aktivnost i kvalitetan san, jer to sve zajedno doprinosi očuvanju imuniteta.
„Osobe koje nemaju izgrađene pravilne navike u ishrani savete i individualni režim ishrane mogu dobiti u Savetovalištu za ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije,“ ističu u Batutu.
Najbolje namirnice za imunitet
Među najboljim namirnicama za imunitet su, kada se radi o vitaminu C – limun, mandarina, pomorandža i grejpfrut. Jedna od najboljih za jačanje imuniteta je i đumbir, on je odličan da se koristi u sirovom izdanju ili da se pije čaj od njega.
Jogurt je dobar probiotik, ali savet stručnjaka je da se uvek pije onaj klasični, ne voćni koji ima dodatke šećera i nekih drugih sastojaka.
Među povrćem paprika je izuzetan izvor vitamina C, a paprika babura, na primer, ima tri puta više vitamina C od, na primer, pomorandže.
Neracionalna proizvodnja i bacanje hrane uništavaju Zemlju