Lifestyle

26.01.2023. 15:00

New Look Entertainement

Autor: New Look Entertainement

Šta treba znati pre kupovine nekretnine?

Foto: freepik.com

Lifestyle

26.01.2023. 15:00

Trenutak u životu kada planiramo da kupimo nekretninu, bilo zemljište, stan ili kuću, je neponovljiv. S jedne strane divno, jer s njim započinjemo novo poglavlje naših života, a s druge, izuzetno stresno i neizvesno.

Da li je sa imovinom sve kako treba? Postoji li nešto iza kulisa što ne znamo? Da li je sve urađeno po pravilima? Šta sad?

Kako bismo vam olakšali proces na jednom mestu smo sumirali sve ono što treba da znate pre nego što se upustite u kupovinu nekretnine.

Koraci za evaluaciju vrednosti nekretnina

Da biste dobili dobru sliku o cenama na tržištu nekretnina, potrebno je da pratite ponude na portalima za prodaju nekretnina ili da se obratite agencijama za nekretnine radi saveta o dodatnim troškovima.

Ovo su neki od koraka koje možete da preduzmete da biste što bolje procenili vrednost stambene jedinice:

  • Pretražite ponude za prodaju nekretnina na internetu: Jedan od prvih koraka je pretraga ponuda na portalima za prodaju nekretnina, poput prodaja stanova Beograd. Pored toga, postoji i veliki broj oglasa za prodaju kuća, vikendica i drugih nekretnina u ostalim delovim zemlje.
  • Upitajte agencije za nekretnine o dodatnim troškovima: Agenti su najupućeniji u to da li je cena nekretnine realna ili odstupa od tržišne vrednosti. Oni će vas savetovati da li je investicija u datu nepokretnost dobra ili ne.
  • Izračunajte buduće troškove održavanja: Kada procenjujete vrednost nekretnine, ne smete zaboraviti da uključite i troškove održavanja, koji će se pojaviti u budućnosti. Ovi troškovi mogu uključivati troškove popravki, održavanja, grejanja i slično.
  • Uporedite sa cenama nekretnina u okolini: Da biste utvrdili da li je cena nekretnine realna i da li je ulaganje u nju isplativo dobro bi bilo da je uporedite s cenama drugih nekretnina u okruženju.
Procenite sve faktore pre ulaganja u nekretninu

Izbor lokacije takođe je važan faktor kod ulaganja u nekretninu. Pored procene vaših ličnih potreba i želja, trebalo bi da istražite i lokaciju na kojoj se nalazi nekretnina koju želite da kupite. Neki od faktora koje bi trebalo da uzmete u obzir su blizina javnog prevoza, škola, vrtića, bolnica, kao i blizina poslovnog centra i drugih socijalnih aktivnosti. Takođe, vredi razmotriti i budućnost lokacije – da li postoji mogućnost da se u blizini grade novi objekti i da li će to pozitivno ili negativno uticati na vrednost nekretnine.

Isto tako, potrebno je da odgovorite na pitanja koja su vezana za vaš budžet, planove za život u stanu, mogućnost proširenja porodice i vid grejanja koji vam odgovara. Dodatno bi trebalo da razmislite i o tome da li želite da kupite nekretninu u novogradnji ili starogradnji, kao i da li planirate da kasnije izdajete stan.

Kada odgovorite na ova pitanja, bićete spremni da pristupite pretrazi ponuda, recimo, prodaja stanova Novi Sad, i da donesete odluku o ulaganju u nekretninu.

Ispitajte stanje zgrade i objekte u blizini pre kupovine

Da biste dobili pravu sliku o nekretnini koju želite da kupite, potrebno je da proverite i objekte u njenoj blizini. Važno je da ispitate da li su prodavnice, gradski prevoz, škole, ali i udaljenost od vašeg posla zadovoljavajući. Možete i da prošetate ulicom u različito doba dana kako biste utvrdili gustinu saobraćaja i dostupnost parkinga.

Pored toga, trebalo bi da proverite i stanje same zgrade jer to u značajnoj meri može da utiče na cenu, ulaganje, ali i na vaše vreme. Preporučljivo je da pre konačne odluke o kupovini dobijete izveštaj o zgradi od inženjera ili arhitekte. Nije na odmet ni razgovor sa budućim komšijama. Ako se, recimo, raspitujete za prodaja stanova Niš jer morate da se preselite tamo zbog posla, a niste iz tog grada, dobro bi bilo da se raspitate i o sigurnosnim merama, troškovima održavanja zgrade i šta je sve njih uključeno.

Donesite pametnu odluku

Kada razmišljate o ulaganju u nekretnine u Srbiji, trebalo bi da imate dobar finansijski plan i da pažljivo odaberete lokaciju. Investiranje u nekretnine može biti pouzdano, bilo da kupujete stan za gotovinu ili preko stambenog kredita.

Da biste doneli dobru odluku, važno je da uskladite svoje finansijske mogućnosti, životne želje i prioritete. Kada to uradite, sigurni smo da nećete pogrešiti ukoliko odaberete nekretninu bilo gde u Srbiji. Naprotiv, ulaganje u nekretnine može biti odlična odluka koja će vam doneti korist celog života.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.