Lifestyle

11.08.2023. 14:08

Autor: Nova Ekonomija

Tri inicijative mladih su mi privukle pažnju

Nova ekonomija

MIljana Pejić

Lifestyle

11.08.2023. 14:08

Miljana Pejić, generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS)
 

NE logo za pitanje u intervjuu Koje su tri inicijative ili ideje mladih u Srbiji koje su vam posebno privukle pažnju?
1. Želja najmlađih mladih da se pitaju o svojoj budućnosti. 
Ohrabrilo nas je to što srednjoškolci i srednjoškolke zahtevaju da budu uključeni u donošenje odluka po pitanju implementacije projekta državne mature, a istovremeno i zabrinulo što institucije, u ovom slučaju Ministarstvo prosvete, isključuje mlade iz procesa odlučivanja o njihovoj budućnosti.

2. Mladi se ne stide da kažu da im je mentalno zdravlje ugroženo.
Bez obzira na različitosti, na pojedinačne probleme, mladi su nam u svakom mestu u kome smo bili poručili da je potrebno da pričamo o mentalnom zdravlju. Potrebno im je da ih saslušaju roditelji, staratelji. Potrebno im je da ih saslušaju nastavnici i profesori. Potrebno im je da ih saslušaju lekari, institucije i okruženje. Važno im je da znaju da ih neko čuje i da stvarno uvažava njihovo mišljenje i osećanja.

3. Inicijativa da se ne izveštava o mladima u stereotipima.
Istraživanja su pokazala da se o mladima u medijima izveštava u ekstremima – ili su najtalentovaniji ili su žrtve ili počinioci nasilja. U prethodnim mesecima, mladi su podigli svest o rodnoj neravnopravnosti i ukazali i na odgovornost platformi i pretraživača za stereotipne opise. Na ukucane reči „žene treba“, predloženi nastavci za dalju pretragu na Googlu upućivali su na diskriminaciju, rodno zasnovano nasilje jer su prvi predlozi na tražene reči bili: predlog „tući“, „žene treba izbegavati“ ili “saveti” koje žene „ne treba ženiti“.

Kampanja je rezultovala uklanjanjem ovih predloga, ali borba za ravnopravnost se nastavlja, a upravo su mladi u prvim redovima.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.