Lifestyle

05.06.2023. 09:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Vratiti komentare na portal eUprava

Ilustracija: Nova ekonomija

Lifestyle

05.06.2023. 09:00

Miloš Đinđić, programski menadžer Centra za evropske politike

NE logo za pitanje u intervjuuKoja dobra praksa iz domaće javne uprave je odbačena i bilo bi dobro vratiti je?

Vlada Srbije je početkom 2020. godine pokrenula novi, redizajniran portal eUprava za pristup digitalnim uslugama. Portal pruža bolje korisničko iskustvo nego prethodni, sa ažuriranim informacijama za korisnike usluga, različitim opcijama registracije, i načinom komunikacije sa korisnicima koji je pojednostavljen.

Međutim, praćenjem reforme javne uprave u Srbiji u okviru projekta WeBER, utvrdili smo da korisnicima portala eUprava nije omogućeno da ostave komentar i ocene pojedinačnu uslugu, na primer, sistemom zvezdica ili na drugi način, čime je faktički ukinuta bilo kakva mogućnost da građani i građanke pošalju povratnu informaciju, a koja je postojala na prethodnoj verziji portala.

Dodatno, izostankom takve mogućnosti, svi potencijalni korisnici usluga ostaju uskraćeni za uvid u prethodne komentare onih koji su već prošli kroz proceduru putem portala, a takvi komentari često imaju ključnu ulogu u informisanju novih korisnika. U tom smislu, iako vizuelno i funkcionalno unapređen, portal eUprava predstavlja korak unazad kako u pogledu mogućnosti davanja povratnih informacija, tako i u pogledu transparentnosti iskustava korisnika.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.