Besplatan online kurs – Analiza budžeta – napredni nivo

Besplatan online kurs – Analiza budžeta – napredni nivo
Besplatan online kurs – Analiza budžeta – napredni nivo

Kurs “Analiza budžeta – napredni nivo” razrađuje teme od kojih zavisi potpunije razumevanje ove oblasti.

Cilj je da se pronikne u način na koji se budžet sastavlja, mogućnosti i ograničenja za upravljanje javnim prihodima i rashodima i elemente upravljanja javnim dugom.

Kurs se sastoji iz deset lekcija. U prvoj ukazujemo na makroekonomske pretpostavke prilikom izrade budžeta.

U drugoj dajemo pregled fiskalnih rezultata Srbije i drugih zemalja i odgovarajuća poređenja.

U trećoj se upoznajemo s fiskalnim opterećenjem, kao okvira unutar koga se mogu posmatrati moguće promene poreske politike i načini za smanjenja poreza.

Sledeće tri lekcijepodrobnije se bave javnim rashodima: onima koje je moguće smanjiti i koje je potrebno povećati, kao i najvećim rashodima budžeta – penzijama i zaradama.

U naredne dve lekcije obrađena su  preostale važne teme koje oblikuju javne finansije: državna preduzeća i lokalne javne finansije.

U poslednje dve lekcije vraćamo se temeljnim konceptima finansija: u devetoj pitanju upravljanja javnog duga i u desetoj konceptu anticiklične fiskalne politike i fiskalnim pravilima.

Predavač: Vladimir Vučković


Ovaj kurs je BESPLATAN. Da biste ga pohađali, potrebno je da otvorite nalog na našem sajtu za edukacije bigboost.rs odnosno da seregistrujete kao korisnik. Proces otvaranja naloga je krajnje jednostavan, kao i na svim sajtovima.

RSD

Dodaj u korpu