Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Usvojena Digitalna platforma za industriju 4.0

Mašinski fakultet, Univerzitet u Beogradu
Usvajanje Digitalne platforme za Industriju 4.0 u Srbiji i osnivanje Alijanse za njen dalji razvoj obeželili su četvrti Tehnološki samit u Beogadu, koji je okupio više od 50 domaćih i stranih eksperata, piše na sajtu Mašinskog fakulteta u Beogradu.

„To je plan digitalizacije i automatizacije srpske industrije, na svim nivoima, uz korišćenje elemenata Industrije 4.0, kao što su Internet of Things, Cloud computing, Big Data, veštačka inteligencija, virtuelna i produžena stvarnost i dr. Platforma sadrži preporuke za politiku Vlade Republike Srbije u oblasti privrednog i industrijskog razvoja za period  2020/2030. godine",  rekao je prof. dr Vidosav Majstorović, jedan od  autora platforme i jedan od osnivača Tehnološkog samita.

PROČITAJTE JOŠ:

Dokumet obuhvata pet celina: obrazovanje i obuku, proizvodnju u lancima vrednosti, odn. primenu novog načina proizvodnje u malim i srednjim preduzećima, informaciono-komunikacione tehnologije, sajber-fizičke pilot sisteme i centar izvrsnosti za mašinsko inženjerstvo i, na kraju, inovacije i poslovne modele za nov način proizvodnje.

„Jedan više nego važan aspekt nove industrijalizacije je modernizacija visokoškolskog obrazovanja u kontekstu visokotehnološkog razvoja i Industrije 4.0, rekao je dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Radivoje Mitrović. 

On kaže da tesna saradnja nauke, države i privrede, kao i oslanjanje na domaća znanja i tehnologije, glavni su uslovi da Srbija osvoji jednu značajnu nišu visokotehnološkog razvoja u kojoj će stvarati proizvode visoke dodate vrednosti i obezbediti rast svog DBP-a.

Dragan Ugričić, pomoćnik ministra privrede, podsetio da Vlada radi na donošenju nove industrijske politike zemlje za period od 2021-2030, što je, kako je rekao, osnovni uslov i za zatvaranje Poglavlja 20 u pregovorima sa Evropskom unijom. 

Politika sadrži šest ključnih tema. To su digitalizacija, inovacije, investicije, razvoj i osnaživanje ljudskih veština, međunarodna saradnja i cirkularna ekonomija. 

Carsten Vollrath iz SWISS IPG Partners Group AG govorio je o isksutvima Švajcarske u primeni modela Industrja 4.0. i da Srbija mora da odredi oblasti delovanja, identifikuje partnere i ključnu grupu malih i srednjih preduzeća, tehnološkog partnera i  da ih umreži sa univerzitetima, poslovnim udruženjima, stručnjacima i konsultantima.

Ovaj skup su organizovali Mašinski fakultet i Privredna komora Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva za  privredu i Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj u Vladi RS.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara